Чим загрожує Житомиру маловоддя Тетерева біля сіл Тригір’я та Буки

Чим загрожує Житомиру маловоддя Тетерева біля сіл Тригір’я та Буки

  Якщо уважно подивитись на береги Тетерева в селі Тригір’я, то на скелях можна побачити, наскільки впав рівень води у водосховищі «Дениші».

   Навесні директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін казав, що запасів води вистачить лише на кілька місяців. Втім, тоді на підприємстві змогли знайти вирішення водної проблеми: трохи допомогло Держводагентство, трохи води перекачали з річки Тетерів назад в водосховище «Відсічне». Втім, це лише тимчасово вирішило проблему маловоддя, - розповідає zhitomir.info.

  Зараз директор водоканалу каже: рівень води у водосховищі «Відсічне» вже опускався майже до критичної позначки.

  «Стан водосховища «Дениші» гірший, ніж був навесні. Вода майже вся скинута у водосховище «Відсічне». Коли ми досягли у «Відсічному» умовної відмітки 2 метри і 70 сантиметрів від дна водосховища до того місця, де ми можемо забирати воду, ми залишались на 20 сантиметрів вище, ніж критичний рівень. Якби ми спустились нижче, то ми не те, що перейшли б на погодинний графік, ми могли би взагалі не подавати воду. Тому ми поповнили водосховище. На сьогодні водосховище «Відсічне» має рівень 3 метри і 15/16 сантиметрів», - розповідає директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

  За словами директора водоканалу, місто вже подало заявку на отримання частини запасів зі стратегічних водосховищ, втім, сподіватись, що це кардинально змінить ситуацію, все ж не варто.

  «Ми надали запит на Держводагентство і отримали відповідь, що потенційно ми можемо отримати частину води з стратегічних сховищ, але запаси Денишівського водосховища вкрай малі. І якогось суттєвого поповнення ми не отримали і на нього розраховувати не можемо», - каже Андрій Нікітін.

  Попри те, що маловоддя було помітним ще навесні, а на підприємстві закликали до ощадливого споживання, подача води на місто залишилась майже на такому рівні.

  «Нам вдалось скоротити втрати води за рахунок реконструкції магістральних трубопроводів та інших трубопроводів. Так ми подаємо набагато менше води, ніж в минулому році. Але що стосується мешканців, то наша норма водопостачання 57 тисяч кубічних метрів на добу була збільшена в спекотний період до 65-67 і іноді навіть до 70 тисяч кубічних метрів на добу. Тобто, якогось зворотного зв’язку від мешканців в зв’язку з нашими закликами не було», - каже директор водоканалу.

  Є одразу декілька варіантів розвитку подій. І один із них - це погодинна подача води. Але є й більш оптимістичні прогнози.

  «Сценарій, де нам знову допоможе природа і в нас знову будуть інтенсивно йти дощі, він існує. Ми можемо сподіватись на те, що дощі нас врятують. Тоді маловоддя для наших жителів залишиться непоміченим. Є інший сценарій - песимістичний. При якому нам, як мінімум, доведеться ввести погодинне водопостачання. А воно буде введено, якщо ми досягнемо межі 2 м 50 см, 2 м 70 см у водосховищі «Відсічне», і якщо у нас не буде можливості поповнювати запаси з водосховища «Дениші». Тоді ми вже напевно будемо вводити погодинне водопостачання. Якщо розраховувати на середній сценарій, то навіть при ньому у нас залишається води приблизно на 100 днів, тобто, на три місяці. Це якщо брати сьогоденне випаровування, яке значно нижче, ніж в літній період», - розповідає Нікітін.

  На водоканалі нинішнє маловоддя називають найсильнішим за останні два десятиріччя.

  «Ми з одного боку можемо бути оптимістами, але з іншого боку ми вже маємо серйозні наслідки. Такого низького рівня у водосховищі «Дениші» я не бачив ніколи, але тут працюю відносно недавно. Мої колеги, які працюють тут давно також не бачили такого низького. Графіки, які в нас є за 20-річний період водопостачання, також це підтверджують. Такого маловоддя за 20 років не було. Люди, які живуть поблизу водосховища теж відчули проблему низького рівня води в колодязях. Все йде за законом сполучених посудин. Наше ставлення до водних ресурсів не викликає в мене впевненості, що в найближчі роки щось зміниться в кращий бік. Я маю на увазі як і державне управління водними ресурсами, так і ставлення споживачів», - каже директор житомирського водоканалу Андрій Нікітін.

 Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework