Жителька Житомира поскаржилася, що лікарі пропонують пацієнтам купувати ліки, придбані держкоштом

Жителька Житомира поскаржилася, що лікарі пропонують пацієнтам купувати ліки, придбані держкоштом

  Жителька Житомира Таїса Виговська звернулася до редакції новин Суспільне.Житомир, поскаржившись на те, що лікарі Чуднівської районної лікарні пропонують пацієнтам купувати ліки, придбані держкоштом. У лікарні цей факт заперечують.

   Жителька Житомира Таїса Виговська розповіла кореспондентам Суспільне.Житомир, що до того, як потрапити з діагнозом COVID -19 на лікування до Чуднівської центральної районної лікарні, її мама лікувалася в Романові від гнійної ангіни:

  "26 вересня, два тижні тому, моя мама потрапила до Чуднівської лікарні. До цього сімейний лікар лікував її в Романівській лікарні від гнійної лакунарної ангіни. Маму ми госпіталізували, якщо чесно, тому що у неї були ознаки інсульту. У неї була дуже затягнута мова, вона постійно втрачала свідомість. І тоді нам запропонували госпіталізувати її спочатку в терапію. В терапії побачили ознаки коронавірусу, і тільки після цього її повезли в Чуднів. У Чуднові мені, по-перше, одразу дали список ліків – тих, які треба було купити на перші два дні лікування. Це приблизно 4 з половиною тисячі гривень за два дні. А по-друге, сказали здати Interleukin у приватній лабораторії. Ми його здали. Показник виявився надто високий (при нормі 7 від був 41). А після цього мені запропонували купити мамі препарат "Актемра" і сказали, що коштує він 24 тисячі гривень".

  Таїса Виговська працює фінансистом у юридичній компанії, яка займається закупівлями, і тому запропонувала лікарні безкоштовну допомогу в закупівлі препарату. За її словами, лікарі відмовилися, мотивуючи тим, що до цього всі купляли цей препарат за готівку.

  "Мені відповіли, що його немає на українських ринках, ми його не купимо по закупівлі і тому подібне, – каже Таїса. – Я почала моніторити закупівлі. Знайшла цей препарат, і на той момент було 132 закупівлі. Багато з них на півтора мільйона закупівлі в системі Prozorro. Чуднівська лікарня також тричі закуповувала цей препарат. Остання закупівля 7 вересня. Це здається, 203 тисячі гривень".

   За словами головного лікаря Чуднівської центральної районної лікарні Ігоря Лукашенка, на момент госпіталізації матері Таїсії Виговської препарату в лікарні у наявності не було:

  "Офіційно заявляю, що ніхто з моїх колег нікому не пропонував купувати готівкою жодних препаратів. На момент поступлення цієї пацієнтки препарату в закладі не було. Оскільки у пацієнтки погіршувався стан здоров’я, їй запропонували закупити даний препарат в аптечній мережі і сказали, що орієнтовна вартість 400 міліграм препарату коштує від 20-ти до 24-х тисяч гривень. На третю добу, коли лежала пацієнтка, препарат доїхав до закладу. Пацієнтці дали цей препарат – 200 міліграм Актемри – і безплатно її прокапали".

   Таїса Виговська каже, що безкоштовно препарат її мати отримала після того, як вона у мережі Facebook звернулася до депутатки обласної ради:

  "Я звернулася до знайомої депутатки, яка зателефонувала очільнику обласного управління здоров’я. Після того, я так зрозуміла, він телефонував до Чуднівської лікарні, і препарат нам видали безкоштовно. Навіть після того, як препарат видали моїй мамі, як ми підняли і дали розголос цьому питанню, препарат і далі кажуть купувати. І родичі тих жінок, які там лікуються – всім жінкам вже за 50-60 років – купують препарат за 30 тисяч гривень. Я за ці два тижні зрозуміла, що у нас люди, особливо старшого покоління, не обізнані у своїх правах. І ті моніторинги, які я робила , вони ж не зроблять. Тому що вони в цьому ніколи не працювали. Тому я хочу, щоб люди більше зверталися за порадою, щоб більше читали. І хочу щоб знали, що лікування коронавірусу повністю фінансується державою".

  Нагадаємо, за словами Міністра охорони здоров'я Максима Степанова, лікування госпіталізованних хворих на COVID-19 оплачує держава на основі складених договорів з Національною службою здоров’я.

 

Авторка: Антоніна Тугас

Камера: Віктор Підвисоцький

 Новини Житомира

 

Последнее изменение Суббота, 10/10/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework