Скандал з перепохованням бійців під Житомиром: хто і чому не дає провести ексгумацію решток загиблих солдат

Скандал з перепохованням бійців під Житомиром: хто і чому не дає провести ексгумацію решток загиблих солдат

  Пошуковці зіткнулися з ситуацією, коли власник землі, на якій перебувають рештки бійців, не дає провести ексгумацію. 

  У Житомирській області спалахнув скандал навколо перепоховання останків бійців Другої світової війни, які знайшли на території села Соколів. Місцевий власник паю не дає пошуковцям дістати на своїй землі рештки червоноармійців для їхнього подальшого перепоховання, - інформує tsn.ua.

  Про це у соцмережі Facebook розповів представник Житомирської обласної громадської організації "Історико-патріотичне об'єднання "Пошук" Сергій Парійчук.

  Знайдено і ексгумовано останки 81 червоноармійця

  За словами Сергія Парійчука, останні два роки пошуковці періодично працювали на території Пулинського району, зокрема села Соколів, де в період від 8 до 17 липня 1941 року під час інтенсивних боїв загинуло багато солдат Червоної армії, які намагалися стримати німецький наступ на Житомир, Коростень, Київ. Відтоді, каже він, загиблих на тому місці не відшукали і не поховали, і вони дотепер вважаються зниклими безвісти.

  "Протягом двох останніх пошукових сезонів 2019-2020 років нашою організацією на території Соколівської сільської ради знайдено і ексгумовано останки 81 червоноармійця, з них завдяки кропіткій і самовідданій праці експерта, встановлено і повернуто із небуття імена 19 воїнів. Це солдати різних національностей (українці, росіяни, вірмени, узбеки). За ці 2 роки декілька встановлених солдат ми передали для перепоховання на їх Батьківщину на прохання родичів (Вірменія, Росія), а також двох солдат-кіровоградців ми доставили додому (Долинський і Олександрійський райони). Але переважна кількість знайдених нами солдат так назавжди залишаться невідомими, оскільки не залишили при собі нічого ідентифікуючого і мають бути перепоховані за місцем загибелі - тобто в селі Соколів", - розповідає Сергій Парійчук.

  Проблемне поле 

  Пошуковець каже, що останки бійців мали перепоховати цього року, але через карантин перепоховання не відбулося, і подякував місцевим жителям за сприяння, зокрема фермерам та власникам земельних ділянок, де проходили розкопки.

  Сергій Парійчук також розповів про перешкоджання окремими мешканцями діяльності пошуковців. Зокрема, пошуківець згадав власника земельного паю Володимира Ткачука, на землі якого вони були 1 грудня 2020 року у пошуках останків загиблих і знайшли їх там. За словами пошуківця, власник паю поводився "неадекватно і агресивно", тож члени експедиції змушені були припинити роботу.

  "Ткачук почав погрожувати пошуківцям фізичною розправою, погрожував знищити дороговартісне обладнання для пошуку (придбане, до речі, за особисті кошти, оскільки ми є громадською організацією і жодного фінансування з жодного бюджету не отримуємо). На пропозицію пред'явити всі наші дозвільні документи на проведення пошукових робіт по відшуканню останків загиблих Ткачук відреагував: "Засунь свої дозволи собі в ж...". На прохання дати можливість закінчити роботу з ексгумації знайдених тіл відповів: "Вони мені... не потрібні твої солдати, я зараз їх задискую", що він після того, як пошуківці закидали яму, успішно зробив",  - розповідає Сергій Парійчук.

  Після цього пошуківці продовжили роботу на сусідніх ділянках. Але власник паю, розповідає Парійчук, приїхав сам та з товаришами зі зброєю і далі погрожував пошуковцям. Ті викликали поліцію.

  "Наряд зафіксував дану подію та буде проводити перевірку. На цьому пошуківці змушені були припинити подальшу роботу, бо працювати в таких умовах, при погрозах словесних і з демонстрацією вогнепальної зброї, неможливо", - розповів пошуківець.

  ТСН. ua вдалося зв'язатися з іншою стороною конфлікту - фермером Володимиром Ткачуком. У нього своя версія подій. Власник паю стверджує, що на його земельній ділянці проводяться пошукові роботи він дізнався постфактум, коли приїхав з сином дискувати поле.

  "Я маю земельну ділянку. Вона була заросла лісом, я його вирубую, корчую. Фактично пів поля вже обробляю. Коли приїхав на поле дискувати, побачив, що стоїть техніка і працюють люди. Вони сказали, що мають право тут працювати і показали дозвіл.  Ділянка покопана, ями де більші, де менші. Я попросив їх закопати усі ями і звільнити поле. Вони ями закопали і поїхали", - розповів Володимир Ткаченко.

  Чоловік говорить, що не дав змоги пошуковцям довести почате до кінця, тому що обурився, що на його землі хазяйнували без його дозволу, і що попереду морози, а в нього ділянка стояла необроблена.

  "Сама робота їхня не влаштовує. Вони протягом року займаються цими роботами, викопали до ста тіл, і вони до цих пір у мішках стоять, ніхто їх нікуди не вивозить і не перепоховує. І тому я заборонив їм проводити роботи далі, поки не дадуть раду цим решткам", - розповів ТСН.ua Володимир Ткачук.

  У тому, що рештки знайдених раніше бійців дотепер непоховані пошуковці звинувачують колишнього старосту.

  "Він не організував перепоховання загиблих бійців протягом 2020 року, хоча з офіційним листом про необхідність його проведення ми зверталися до нього ще в лютому 2020 року, а він нас лише годував обіцянками", - сказав ТСН.ua Сергій Парійчук.

  Тіла солдат у Новограді-Волинському

  Нинішня староста села Соколів Алла Халімовська, яку нещодавно обрали на цю посаду, розповіла ТСН.ua, що сподівається на мирне врегулювання конфлікту, тож закликала сторони до перемовин. 

  "Рештки бійців, які були знайдені більше року тому, планували перепоховати цього року на 9 травня, але воно не відбулося, як мені пояснили у селищній раді, через брак коштів. Ці тіла зараз перебувають у Новограді-Волинському. Нас запевнили, що перепоховання трьох тіл відбудеться наступного року. Пошуковці встановили їхні особи і знайшли їхніх рідних - правнуків. Будемо запрошувати їх на перепоховання", - каже Алла Халімовська.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework