Негатив від "реформи" "децентралізації" посилюється: як тепер поділити майно громад?

Негатив від "реформи" "децентралізації" посилюється: як тепер поділити майно громад?

  До проведення 2-ої сесії Житомирської районної ради назбиралося чималенько питань. На порядок денний винесено аж 50 пунктів. Воно й не дивно, адже кінець року, і є ряд моментів, які потрібно вирішити тут і зараз.

  Загалом, частина питань відноситься до розряду «організаційних», адже рада нова. Тож під час засідання затвердили положення про президію та, власне, утворили і саму президію, до складу якої увійшло 17 депутатів. Це, зокрема, голова районної ради Олександр Блощинський, його заступник Володимир Палій, а також голови усіх постійних комісій та голови політичних фракцій, що утворилися в раді. Нагадаю, їх у VІІІ скликанні аж 9, - розповідає silske.org.
  
  Затвердили положення про постійні комісії; про помічника-консультанта депутата Житомирської райради, ухвалили рішення про Регламент. Зауважу, що в проекті Регламенту були внесені доповнення, що стосується саме висвітлення роботи районної ради представниками засобів масової інформації. Загалом ЗМІ можуть бути акредитовані на весь час повноважень ради. Проте, усім гарантований вільний доступ на засідання ради за умови реєстрації для участі у засіданні та за пред’явлення відповідного посвідчення представника ЗМІ.

  Рішенням 2-ої сесії проголосовано за реорганізацію районних рад, які увійшли до новоствореного Житомирського району. Нагадаю, це 11 районів Брусилівський, Житомирський, Коростишівський, Любарський, Попільнянський, Пулинський, Радомишльський, Романівський, Хорошівський, Черняхівський, Чуднівський.

  Окремо затверджувалися розпорядження голів вище перелічених районних адміністрацій та зміни до бюджетів відповідних райрад на 2020 рік, а це не мало, не багато, чи не половина усіх питань, що виносилося на засідання.

  Якщо можна так сказати, то цю сесію за колишніми мірками варто було б назвати «бюджетною». Проте, у зв’язку з тим, що від району фактично вже нічого не лишилося, то й говорити про бюджет не доводиться, хоча він таки був прийнятий. Вдумайтеся — доходи районного бюджету на 2021 рік визначені у сумі 55 тис. 560 грн., у тому числі доходи загального фонду районного бюджету — 27 тис. грн. та доходи спеціального фонду — 28 тис. 560 грн.

  Як і обіцяв голова райради О. Блощинський на другому пленарному засіданні першої сесії, аби всі бажаючі змогли працювати в постійних комісіях, були внесені зміни до регламенту, завдяки чому збільшили чисельність «бюджетної» комісії та включили до її складу двох представників від фракції ПП «Слуга Народу» — Олександра Дубенцова та Олександра Міщенка.

  У зв’язку із реорганізацією та припиненням існування районів як таких, багато питань стосувалося передачі майна. Окремого бурхливого обговорення у ході такого роду питань — стосувалося об’єктів нерухомого майна комунальних установ позашкільної освіти, а саме «Центру допризивної підготовки та військово-патріотичного виховання», що в Новогуйвинську, «Дитячо-юнацький клуб фізичної підготовки «Орбіта», що знаходиться в м. Житомирі по вул. Л. Українки, «Станція юних натуралістів» в Новогуйвинську, «Центр дитячої та юнацької творчості», що теж в Новогуйвинську, а також «Центр професійного розвитку педагогічних працівників», що в Житомирі.

  Зрозуміло, що утримання таких установ це великий фінансовий тягар на плечі ОТГ, саме тому жоден із голів не захотів взяти собі на баланс той чи інший об’єкт. Тож стояло питання передати майно на баланс тої чи іншої ОТГ, або ж ліквідувати ці установи. У результаті голосування депутати вирішили передати це майно саме тим ОТГ, на території яких вони й розташовуються. Тож, з огляду на те, що 3 з 5 об’єктів відійшли до Новогуйвинська, не кажучи вже про районну лікарню та районний Будинок культури (які були передані в «останні хвилини» роботи ради минулого скликання), а ще Інклюзивно-ресурсний центр — то виникає питання, яка доля чекає на всі ці заклади завтра?!

  Не менш бурхливо тривало й обговорення питання щодо продовження договору оренди між обласною дитячою лікарнею та районною радою щодо приміщення інфекційного відділення, яке орендується на території Житомирської районної лікарні. Якщо коротко, то головний лікар райлікарні Т. Д. Собко, він же депутат районної ради, був проти такого рішення, адже він зацікавлений, як керівник даної установи, аби це приміщення використовувалося для пацієнтів району, бо ж фінансування медицини сьогодні проходить від кількості пролікованих (або якщо точніше, від наданих медичних послуг), — а нема надання послуг, нема коштів. Тож його позиція цілком зрозуміла.

  У свою чергу, головний лікар обласної дитячої лікарні Юрій Довгополий пояснює, що питання по облаштуванню окремого власного приміщення під інфекційне відділення вже вирішується, просить депутатів увійти в положення, і ще на рік продовжити оренду. У ході голосування важелі депутатських вподобань лягли на терези Довгополого.

  Варто також додати, що перед початком роботи сесії прозвучала пропозиція включити до порядку денного два питання.

  У першому йшлося про безоплатну передачу майна колишнього терцентру — Глибочицькій ОТГ. Ситуація така, що з 1 січня територіальний центр соціального обслуговування перестає існувати, але лишаються громадяни, якім конче необхідна стороння допомога. Тож, кілька громад погодилися, що в структурі Глибочицької ОТГ буде створено аналогічний центр, і працюватиме він на умовах співфінансування. Центр набере працівників (фактично, з числа тих же, які тут і працювали), які будуть обслуговувати людей з обмеженими можливостями на території цих ОТГ. Відповідні рішення були прийняті напередодні на сесіях Глибочицької та Новогуйвинської територіальних громад. Перемовини йшли й з Оліївською. Аби депутати прийняли «правильне» рішення, на сесію прибуло до півсотні соціальних працівників терцентру на чолі з їхнім керівником О. Мельником.

  Друге питання стосувалося передачі безоплатно мікроавтобуса на баланс Новогуйвинської селищної ради, який, за словами доповідача, купувався для Житомирського районного будинку культури. А оскільки цей заклад культури був переданий на баланс Новогуйвинської ОТГ, то й автомобіль мають віддати для обслуговування майже десяти творчих колективів, що функціонують тут.

  Ситуацію з даного приводу пояснив голова Житомирської РДА Юрій Оханський, який сказав: «Даний автомобіль є власністю райдержадміністрації. Я розумію, для яких цілей він брався, але я не знаю як буде проходити дальше реформа (що ще раз доводить непідготовленість так званої "реформи" з "децентралізації" - ред.). Є постанова Кабінету Міністрів про реорганізацію районних державних адміністрацій шляхом ліквідації, реорганізації, створення нових. Я не знаю, які цілі і відділи в нас будуть, і чи потрібен, чи не потрібен буде цей автобус для обслуговування діяльності райдержадміністрації в складі 11 районів. Я не проти, — якщо він нам буде не потрібен, — ми з вами сядемо, обговоримо і передамо. А на даний момент давайте перш розберемося, які функції будуть покладені на нас, а потім приймемо рішення. Це не моє майно, а майно держави, придбане за державні кошти, і воно повинно обслуговувати інтереси держави». Доповнив голову РДА і голова райради О. Блощинський, який наголосив, що за короткий період існування нової ради, ще не вистачає часу побачити те все майно, і провести інвентаризацію, а в нас чи не щодень приходять нові листи з вимогою «віддайте швидко майно», і прикриваються людьми.

  Дані звернення були розглянуті постійними комісіями, проте вони не рекомендували виносити ці питання на розгляд сесії. Утім, на прохання депутата, озвучені пропозиції були поставлені на голосування щодо внесення їх у порядок денний, однак ні перше, ні друге не знайшло підтримки серед присутніх депутатів. З криками «ганьба» соцпрацівники залишили сесійну залу.

  До кінця року лишаються лічені дні, а ряд законодавчих питань в районі є ще не вирішеними, тож 28 грудня відбудеться 3 сесія, аби «попідтягувати»  дані питання. Ми відслідковуватимемо й надалі роботу депутатського корпусу Житомирської районної ради, і обов’язково розкажемо нашим читачам, які наступні кроки в роботі ради VІІІ скликання.



Альона ДЕНИСЮК

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework