У Житомирі збирають підписи – хочуть, щоб купили сенсори моніторингу глюкози інсулінозалежним дітям

У Житомирі збирають підписи – хочуть, щоб купили сенсори моніторингу глюкози інсулінозалежним дітям

  Діабет 7-річному сину Ірини Товянської діагностували більше місяця тому. Ірина каже, що перший сенсор для вимірювання цукру в крові сина вона придбала власним коштом:

   "Ми перший сенсор купили, щоб подивитися, наскільки це зручно. І переконалися, що це значно спрощує життя. Якщо рівень цукру вище або нижче норми, то подається звуковий сигнал тривоги. Сенсор встановлюється на передпліччя або на ногу дитині. Працює він від 6 до 14 днів – залежно від того, який це моніторинг. Завдяки цьому приладу батьки можуть своєчасно реагувати, даючи потрібний препарат залежно від того підвищився цукор чи стрімко впав донизу".

  Дитина може ходити в школу, займатися спортом – їй стануть доступні всі радощі життя за наявності цих систем моніторингу. Тому я хочу звернути увагу і нашої влади, і суспільства, щоб вони підтримали мою ініціативу, – розповіла Суспільному Ірина.

  Жінка ініціювала в соцмережах збір підписів під петицією з проханням до міської влади забезпечити інсулінозалежних дітей сучасними сенсорами для безперервного моніторингу цукру в крові.

  Дитяча лікарка-ендокринолог Лариса Єжова пояснює: організм людини, хворої на цукровий діабет першого типу, не виробляє інсулін. В результаті розвивається гіперглікемія, яка призводить до розвитку хронічних ускладнень у вигляді мікро та макро ангіопатії. Хвора на діабет людина потребує постійної інсулінотерапії та самоконтролю. Тому їй потрібно мати глюкометр та тест-смужки для вимірювання цукру у крові.

  Зі слів Ірини Товянської, глюкометр з тест-смужками не забезпечує інформативного та об’єктивного спостереження за рівнем цукру в крові:

  "Глюкометром ми колемо пальці дитини десь приблизно 10 разів на день. По-перше, це стрес для дитини. А ще – небезпека інфікування пальців. Дитина страждає – як морально, так і фізично. До того ж, ми можемо пропустити момент стрибка цукру в крові. Особливо вночі, коли дитина спить".

  У коментарі кореспондентам Суспільного житомирський міський голова Сергій Сухомлин сказав, що на сьогодні в Житомирі на цукровий діабет хворіють 98 дітей. Питання про придбання систем моніторингу, за його словами, піднімали ще на початку 2020 року.

  "Минулоріч ми отримали звернення деяких компаній, які пропонували такі системи, – повідомив Сергій Сухомлин. – Наразі ми визначаємося, яку систему обрати – щоб вона була найбезпечніша для дітей і відповідала сертифікації. Також порівнюємо доступність і ціни. Плануємо обов’язково розглянути у 2021 році питання фінансування закупівлі таких систем. Це однозначно дуже потрібна річ для маленьких житомирян".

 

Авторка: Антоніна Тугас

Камера: Сергій Кобилянський, Віктор Підвисоцький, Ігор Грач

Новини Житомира

 

 
Жителька Житомира Вероніка Левицька створює картини у техніці сакральної геометрії
 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework