У житомирських школах змінили раціон харчування

У житомирських школах змінили раціон харчування

  З 1 січня 2021 року в житомирських школах змінили раціон харчування – вступив у дію новий санітарний регламент, який розробляли з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування.

   У школах Житомира ковбасні вироби замінили на гуляш із курки та фрикадельки. А ще – обмежили у стравах вміст цукру, солі та жирів. У буфетах не продають газовані напої та снеки. Усе це – вимоги нового санітарного регламенту в розділі організації шкільного харчування.

  Заступниця директора міського департаменту освіти Світлана Ковтуненко розповіла Суспільному, що перед тим, як запровадити зміни у харчуванні дітей, радилися з їхніми батьками. Для цього провели анкетування, запитавши, які страви їхні діти полюбляють найбільше.

У житомирських школах змінили раціон харчування

  В новому раціоні споживання солі обмежили до чотирьох грамів на добу, в процесі приготування їжі дозволили додавати не більше п'яти грамів цукру на сто грамів готової страви. Також має бути не більше двох смажених страв на тиждень.

У житомирських школах змінили раціон харчування

  Працівниця їдальні житомирської школи №­7 Наталія Грищук розповіла, що діти новим меню задоволені, адже воно стало більше схожим на домашнє.

  "Відмінили сосиски, сардельки, ковбасу. Замість них у перший тиждень – фрикадельки курячі, а в другий – гуляш курячий. Діти задоволені цими змінами", – каже Наталія Грищук і додає, що деякі страви вони також готують за рецептами кулінарного експерта Євгена Клопотенка, команда якого упродовж трьох років займалася розробкою меню шкільного харчування.

  Нагадаємо, у березні 2019 року Євген Клопотенко презентував у Житомирі збірник рецептів для харчування дітей шкільного віку.

  У вівторок, 2 лютого, на сніданок в житомирській школі № 16 давали пшеничну кашу, відбивну з яловичини, солоний огірок і компот. Працівниця їдальні цієї школи Людмила Клименкова говорить, що намагається готувати різноманітні страви і постійно шукає нові рецепти.

  У буфетах шкіл відтепер заборонено продавати каву, газовані та енергетичні напої, продукти із високим вмістом солі – чіпси, снеки, сухарики.

  "Продаємо лише дозволені продукти. Наприклад, бутерброд із сиром і яйцем, пиріжок з капустою, ватрушка. Печиво без олії, цільнозернове, без цукру. Соки без цукру також", – каже продавчиня буфету в житомирській школі № 28 Наталія Уральцева.

   Додамо, що новий регламент також визначає, які продукти обов’язково мають бути в щоденному раціоні учнів, і врегульовує питання харчування дітей з особливими потребами.
 

Авторка: Дар'я Самаріна

Камера: Олександр Данилюк

Новини Житомира

 

Последнее изменение Пятница, 05/02/2021

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework