У селищі на Житомирщині жителі двох гуртожитків платять за електрику за комерційним тарифом

У селищі на Житомирщині жителі двох гуртожитків платять за електрику за комерційним тарифом

  Жителі двох гуртожитків в смт Озерне платять за електрику за комерційним тарифом – більше 3 гривень за кіловат. Обслуговуюча компанія встановила людям комерційний тариф, який вдвічі вищий за тариф для населення.

   Люди кажуть, електрика для них – єдиний вихід приготувати їжу та прийняти душ, адже газу у будинках немає, отож у січні платіжки за електроенергію змусили більше пів сотні сімей почати розбиратися у ситуації, - йдеться у матеріал suspilne.media.

   У родині Катерини Гарбуз четверо людей. На кухні стоїть плита, мікрохвильова піч, електрочайник та мультиварка. Їжу готують лише на електриці.

  "Потрібно приготувати і першу, і другу страву, і щось до чаю, – розповідає Катерина. – Діти полюбляють печене, відповідно, це все готується вдома, а не купується. Приготувати перше і друге – ви ж розумієте – на це йде дві години – і дві години ця плита працює, плюс ще духовка. Щоб приготувати перше і друге, я використовую щонайменше чотири кіловати, відповідно, це гривень 15-20".

   Така ж ситуація і в більше пів сотні інших родин, які живуть у гуртожитках. В середньому, одна квартира використовує більше 300 кіловат на місяць. Мешканка гуртожитку Лариса Устроєва каже, що намагається економити електрику, проте січневі платіжки за тарифом, який застосовують для підприємств, а не для населення, все одно непідйомні для простої родини.

  "Єдиний варіант приготувати їжу – лише електрика, духовка, мультиварка. В мене індукційна плита, яка дозволяє економити електроенергію. Я навіть замінила електрочайник термопотом, тому що він бере не 2200, а 800 ват електроенергії", – розповідає Лариса.

   Мешканці гуртожитків кажуть, ще минулого року платили за електрику по 90 копійок – за тарифом для населення. Кілька днів тому отримали платіжки із тарифом для промислових підприємств, який більш ніж втричі вищий. Окрім того, жодної пільги у платіжках не врахували, тоді як пільговиків у гуртожитках – більшість.

  Лариса Устроєва каже, що за використані 300 кіловат у грудні заплатила 363 гривні 60 копійок, а за січень за той самий використаний об'єм – 1100 гривень.

   Разом із жителями гуртожитків кореспонденти Суспільного пішли до управителя будинків КП "Озерне". Начальник КП "Озерне" Володимир Фофанов розповів, що у мешканців гуртожитків немає індивідуальних договорів та рахунків з енергопостачальною компанією, отож, люди споживають електрику, яку закуповує підприємство для власних потреб за комерційним тарифом.

  "Відповідно до Закону "Про публічні закупівлі", юридична особа має пройти тендер і закупити електроенергію, що ми і зробити – оголосили тендер, закупили електроенергію і вийшла ось така ціна, яку ми сьогодні маємо, – каже Володимир Фофанов. – Але ми не можемо закупати електроенергію і ділити її окремо на гуртожиток по меншій ціні, окремо для котельні, окремо для водостанції – ми закупаємо один товар – електроенергію".

  Зазначимо, що в понеділок запланована зустріч мешканців будинків, Новогуйвинської селищної ради та представників КП "Озерне", де обговорять механізми та ухвалять рішення щодо переведення мешканців на індивідуальні договори.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework