Лабораторний центр дослідив якість води з водоканалів та колодязів Житомирщини

Лабораторний центр дослідив якість води з водоканалів та колодязів Житомирщини

  Всім відомо, що вода є одним із найважливіших елементів зовнішнього середовища. Без води нема життя. Як кажуть в народі : «головне в лікуванні не зашкодити».

  Про це повідомили в Житомирському лабораторному центрі. 

  Так із водою дуже важливо яку воду ми п`ємо та використовуємо в побуті. Вплив неякісної води на здоров`я населення може виявлятися по-різному: 1) у вигляді інфекційних хвороб та інвазій; 

  2) неінфекційних хвороб хімічної етіології. Забруднена питна вода викликає 70-80% всіх наявних захворювань.

  З метою попередження негативного впливу неякісної питної води на здоров`я населення нашої області Державна установа «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» здійснює постійний моніторинг якості питної води. В питній воді проводяться санітарно-хімічні дослідження, в тому числі на важкі метали (цинк, свинець, мідь марганець, кобальт, нікель,  кадмій); бактеріологічні, радіологічні та паразитологічні дослідження.

 В 2020 році ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» та його структурними підрозділами було досліджено 3686 проб води з джерел централізованого водопостачання за санітарно-хімічними показниками  та 4859 проб за мікробіологічними показниками, з яких не відповідало вимогам нормативної документації за санітарно-хімічними показниками 1459 проб (39,6%) та 330 проб (6,8%) за мікробіологічними показниками. Найбільше відхилень в пробах води від вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» по санітарно-хімічним показникам зареєстрована в Любарському районі (78 проб з 120), Попільнянському (100 проб з 144), Ружинському (83 проб з 88), Пулинському (23 проб з 35), Овруцькому (218 проб з 304), Народицькому (43 проб з 47), Романівському (39 проб з 54). У досліджених пробах води виявлені перевищення нормативних показників по каламутності, кольоровості, загальній жорсткості та вмісту заліза. За мікробіологічними показниками найбільше відхилень виявлено в Хорошівському районі (17 проб з 66), Коростенському (28 проби з 221). Без відхилень за бактеріологічними показниками досліджена вода в Андрушівському, Ружинському, Коростишівському, Брусилівському, Чуднівському районах.

 Проте не всі мають змогу використовувати воду з централізованих джерел водопостачання, велика кількість населення споживає воду з колодязів, каптажів та локальних свердловин, які часто не відповідають санітарним вимогам та не гарантують епідемічну безпеку для людей. 

  В 2020 році ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» та його структурними підрозділами було досліджено 5929 проб води з джерел децентралізованого водопостачання за санітарно-хімічними показниками та 3885 проб за мікробіологічними показниками, з яких не відповідали вимогам нормативної документації за санітарно-хімічними показниками 2202 проб (37%) та 1192 проб (30,7%) за мікробіологічними показниками. Найбільше відхилень в пробах води від вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» по санітарно-хімічним показникам зареєстрована в Любарському районі (113 проб з 181),Чуднівському (61 проб з 93), Бердичівському (153 проби з 275), Черняхівському (131 проба з 260), Попільнянському ( 29 проб з 48), Ружинському (25 проб з 32), Андрушівському (83 проби з 153). Найменше відхилень в Малинському районі (53 проби з 349) , Брусилівському (9 проб з 105). Найбільше відхилень по кольоровості, каламутності, вмісту заліза та нітратів, загальній жорсткості. За мікробіологічними показниками найбільше відхилень виявлено в Коростишівському районі (26 проб з 45), Любарському (19 проб з 37). 

  Нагадуємо, що вода з колодязів та природних джерел не є гарантованої якості тому її ні в якому разі не можна використовувати для вигодовування немовлят та дітей до 3-х років. Нітрати, які містяться у воді навіть в межах допустимих норм і є безпечними для дорослих, становлять чималу небезпеку для малолітніх дітей через особливості функціонування їх організму, який буде страждати від недостачі кисню навіть за відсутності видимих клінічних симптомів. Пам’ятайте: вода для немовлят та малолітніх дітей є такою ж важливою, як харчування. Тому батькам необхідно з великою відповідальністю ставитись до вибору джерела водопостачання для малечі.

  Державна установа «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» та його структурні підрозділи оснащені сучасним обладнанням для дослідження води, постійно проводять моніторинг якості води та пропонує всім бажаючим перевірити якість води, яку споживають.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework