На кооперативному ринку у Житомирі у третині партій ранніх огірків виявили підвищений вміст нітратів

На кооперативному ринку у Житомирі у третині партій ранніх огірків виявили підвищений вміст нітратів

  168 експертиз ранніх огірків зробила випробувальна лабораторія ветсанекспертизи кооперативного ринку в Житомирі. З них у 45 партіях виявили підвищений вміст нітратів.

   Про це розповів Суспільному керівник лабораторії Євгеній Давидов. За його словами, на житомирських ринках перевіряють ранні овочі на вміст нітратів та здійснюють радіологічний контроль.

  Житомирянин Олександр Шевчук скуповуватися ходить на ринок. За його словами, ранні овочі на ринку він купує у знайомих продавчинь, яким довіряє:

  "Овочі і фрукти я постійно купую на цій точці. Впевнений, що тут все нормально. Купую у знайомих продавчинь, яким довіряю. Купую і вітчизняну продукцію, й імпортну".

   На кожен вид овочів випробувальна лабораторія ветсанекспертизи кооперативного ринку видає експертний висновок на вміст нітратів. Продавчиня Ірина Рудковська розповіла, що без такого висновку не дозволять торгувати:

  "Всю продукцію перевіряють у лабораторії. Тільку ту, яка в межах норми, допускають до продажу. І так кожен день. Як правило, це огірочки йдуть, помідори, капуста рання. У нас є експертні висновки на всю продукцію повністю. Буває, покупці вимагають їх подивитися, то ми надаємо одразу."

   Продавчиня Ярослава Кравченко розповіла, що через високі ціни, ранні овочі люди купують по 200 – 300 грамів:

  "Хтось купує кілограмами, а хтось – по одній штуці. Огірки купують частіше, а капусту – рідше, бо дорожча. Кожен день ми отримуємо нову продукцію і перевіряємо її, надається експертний висновок, в якому вказується, що можна, а що не можна продавати".

   Щоденно відбирається і проходить експертизу на вміст нітратів та радіологічний контроль до 50 партій овочів.
   Лікарка лабораторії кооперативного ринку Наталія Воробйова розповіла, що останнім часом фіксували перевищення нітратів у деяких партіях огірків:

  "Ми беремо продукцію, механічно її подрібнюємо, відбираємо середню пробу – 10 грамів і заливаємо екстрагуючим розчином, ставимо на магнітну мішалку. Потім ми переносимо розчин на електроди, де прилад нам видасть показник".

   За словами керівника лабораторії ринку Євгенія Давидова, жодна партія овочевої продукції не потрапить в реалізацію без відповідної перевірки. Чоловік розповів, що вже зроблено 289 експертиз ранніх овочів:
 
   "За цей період було зафіксовано тільки перевищення вмісту нітратів в огірках. Це 45 випадків із 168 проб. Також дослідили 71 пробу капусти, 12 проб кабачків, 32 партії редьки і 6 партій картоплі. Переважно це незначні перевищення норм, але вони є. Після дослідження продукції, якщо вона є доброякісною, видається експертний висновок встановленого зразка. Якщо ми виявляємо перевищений вміст нітратів, така продукція не допускається до продажу, вона механічно подрібнюється, засипається хлорним вапном і повертається власнику для утилізації".
 

Автор: Володимир Шолдрук

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework