Житомирський бронетанковий завод підготував до передачі армійцям 26 бойових машин піхоти

Житомирський бронетанковий завод підготував до передачі армійцям 26 бойових машин піхоти

  Державне підприємство "Житомирський бронетанковий завод", що входить до складу ДК “Укроборонпром”, відновило та підготувало до передачі Збройним силам України 26 БМП-1АК, які раніше за рішенням суду були примусово вилучені у польського постачальника.

   Згідно з контрактом, укладеним ще у 2017 році, польська компанія "WTORPLAST S.A." мала поставити понад 90 одиниць техніки для українських військових три роки тому. Однак українська сторона отримала тоді лише 20 машин.

  "Ми зіткнулися з такою ситуацією, що закордонний партнер системно не виконував свої зобов’язання. Тому цю техніку "Укрспецекспорту" довелося “добувати” шляхом судових і виконавчих проваджень”, – наголошує заступник генерального директора Укроборонпрому з виробництва Ігор Фоменко.

   У липні 2020 року польський суд задовольнив позов української Державної компанії "Укрспецекспорт" до "WTORPLAST S.A." та зобов’язав останню поставити 26 одиниць техніки Україні, а також повернути авансові платежі за контрактами та компенсувати судові витрати – загалом понад 3 млн доларів США.

   "Успіху було досягнуто завдяки об’єднанню зусиль Укроборонпрому, Укрспецекспорту, Міністерства закордонних справ України та нашого посольства у Польщі. Тож, хочу висловити подяку всім причетним до отриманого результату, – зазначив генеральний директор Укрспецекспорту Вадим Ноздря. – Відповідно до рішень судів (зокрема, суду Республіки Польща) матеріальні збитки мають бути відшкодовані державі Україна. Ці справи передано ДБР і НАБУ, розпочато кримінальні провадження. Наше ж завдання – домогтися повного відшкодування раніше авансованих коштів та завданих польською компанією збитків”.

   У жовтні минулого року бойові машини піхоти було доставлено на Житомирський бронетанковий завод. Техніка надійшла в незадовільному технічному стані та без документації. Тому фахівці підприємства одразу розпочали приводити машини до ладу.

  "Довелось усувати наслідки тривалого зберігання техніки. Було перевірено шасі, двигуни, підготовлено необхідну документацію тощо. Наразі машини повністю відповідають технічним вимогам замовника та пройшли всі необхідні випробування. Військове представництво їх прийняло. БМП готові до відвантаження замовнику – Міністерству оборони України", – розповідає керівник заводу Олексій Жуковець.

164871790 135876315205256 6013464081353656087 o

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework