Учаснику бойових дій відмовили в пільговому проїзді автобусом

Учаснику бойових дій відмовили в пільговому проїзді автобусом

  5 квітня на автостанції у Житомирі людині з інвалідністю внаслідок війни та учаснику бойових дій Сергію Нестерчуку відмовили в пільговому проїзді автобусом Житомир – Левків, яким він раніше їздив безкоштовно.

  Про це Суспільному розповів сам Сергій Нестерчук. За його словами, на касі чоловіку відмовляються продавати пільгові квитки за маршрутом Житомир – Левків.

  "Зазвичай я їздив за посвідченням особи з інвалідністю внаслідок війни, – каже Сергій. – Якщо я їздив з автостанції, то в касі брав безкоштовний квиток, пред'явивши посвідчення, але вчора прийшов, а в касі мені сказали, що треба заплатити за квиток. Взагалі, агресивно поставилися. Я попросив, щоб вони пояснили, на якій підставі таке рішення. Ніяких документів мені не показали, і нічого не пояснили".

   6 квітня Сергій Нестерчук спробував придбати пільговий квиток у касі автостанції разом із кореспонденткою Суспільного і ситуація повторилася.

  Перевізник Аркадій Савіцький, який обслуговує маршрут, розповів що з 1 квітня Глибочицька територіальна громада, до якої належить село Левків, не перераховує перевізнику гроші за пільгові перевезення.

  "До 1 квітня ми возили усіх, бо з нами був укладений договір на лютий і березень. З 1 квітня ніякого договору немає, тому звертайтеся до сільської ради", – сказав Савіцький.

  Глибочицький сільський голова Сергій Сокальський каже, що депутати сільради на сесії прийняли рішення з 1 квітня призупинити програму пільгових перевезень, яка діяла з 2017 року, та затвердити нову.

  "На території сільської ради з 2017 року діяла програма надання пільг усім категоріям громадян, які мають право на пільги, – говорить Сокальський. – В тому числі і ветеранам АТО. На момент до 1 квітня 2021 року пільгою користувалися люди без обмежень і в необмеженій кількості. Але ось, що відбулося: 12 лютого 2021 року трьома групами депутатів, які є в Глибочицькій сільській раді, було призупинено програму і затверджено нову".

  Секретар Глибочицької сільради Віталій Шпаківський розповів, що депутати вирішили компенсувати пільговикам гроші за проїзд готівкою, а не платити цю ж суму перевізнику.

  "Тобто ми ту суму, яка у нас була закладена і передбачена на цю програму, а це 3 мільйони 600 тисяч гривень, порівну розподілили між усіма пільговими категоріями, – каже Шпаківський. – Це вийшло рівно 100 гривень на місяць. Це рішення прийняли депутати – розділити порівну ці гроші. У нас в громаді близько 2 880 з чимось пільговиків".

  В результаті за 100 гривень на місяць житель села Глибочиця може скористатися пільгою, тобто проїхати в Житомир і назад, 10 разів на місяць. Житель села Студениця – 2 рази на місяць, тому що квиток коштує 25 гривень.

  Тому не всі в громаді підтримують нову програму, каже начальниця відділу юридичної, кадрової та організаційної роботи сільради Марія Мацієвська.

  "І жителі приходили, і ми виступали проти цієї програми. Зокрема спеціалісти юридичного відділу, управління фінансів надавали свої висновки щодо невідповідності законодавству, – говорить Марія Мацієвська. – На жаль, депутатський корпус не взяв до уваги наші висновки. Ми зверталися до Мінсоцполітики, Міністерства економіки, на даний час очікуємо відповіді, адже вважаємо, що ця програма не відповідає законодавству".

 

  Завідувачка сектором сімейної та соціальної політики сільради Тетяна Мусевич розповіла, що наразі немає правового механізму, який би надавав право встановлювати такі виплати, бо бюджетним кодексом передбачено відшкодування за пільговий проїзд, а не відшкодування пільгового проїзду.

  "Я дуже сподіваюся, що депутатським корпусом буде переглянута ця програма, – каже Марія Мацієвська, – хоча б в частині найбільш болісних категорій громадян, а це діти, АТОвці. А Вам, Сергію, на даний момент єдине, що я можу порекомендувати – оскаржувати дане рішення в суді".

 

Авторка: Антоніна Тугас

Камера: Сергій Кобилянський

Новини Житомира

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework