Сім чудес вуличного мистецтва

Сім чудес вуличного мистецтва

  Відомо, що вуличні художники наповнюють життя міст, будівель своєю творчістю та уявою. Вуличне мистецтво можна побачити на власні очі по всьому світу. Його часто називають настінним живописом або аерозольним фарбуванням, але існує ще багато інших видів вуличного мистецтва. Сьогодні поговоримо про найпопулярніші з них.

  Графіті

 Графіті – це написи або малюнки на стіні як форма візуального спілкування, яке часто розглядається як незаконне, оскільки передбачає маркування громадських приміщень. Назва походить від італійського слова graffio, що означає «подряпина». Як правило, графіті являє собою серію текстів або барвистих зображень, намальованих на будівлях за допомогою аерозольної фарби.

  Плакатне мистецтво

  Плакат використовують художники та графіки, політики та пропагандисти, а також комерційні фірми, PR- та рекламні агенції. Плакати – одна з найбільш економічно вигідних форм реклами на ринку, з їхньою допомогою можна поширити своє повідомлення серед широкої аудиторії набагато дешевше, ніж через рекламу на радіо і телебаченні, друковану рекламу.

  3D настінне графіті

  Одним з найпопулярніших видів вуличного мистецтва, що привертає увагу багатьох людей, є 3D настінне графіті. Завдяки цьому виду мистецтва виникає відчуття, ніби предмети мистецтва об’ємні. Художники потребують часу і практики, щоб оволодіти цією майстерністю, перш ніж вийти на вулицю і створювати власні роботи.

  Стікер-арт

  Вид вуличного мистецтва, коли зображення або повідомлення публічно демонструються за допомогою наліпок. Завдяки стікерам митці висвітлюють політичні, суспільні та культурні проблеми або ті події, що мають розважальний характер.

  Мурал

  Не секрет, що настінні розписи роблять наші квартали по-справжньому красивими та яскравими. Вони додають кольорів будівлям, стінам та вулицям, які в іншому випадку залишалися б просто непомічені.

  На сьогодні мурали можна назвати загальноприйнятою альтернативою неоднозначному графіті, адже зображення великих розмірів, які розміщені в публічних просторах, тож і теми обираються такі, що несуть важливий меседж для суспільства. Зазвичай це: екологічні питання, полікультурність, заклик до вшанування національної пам’яті, творчі «відгуки» на події в країні та світі, життєві питання зрозумілі кожному.

  3D тротуарне мистецтво

  Ви можете побачити справжнього чоловіка, що стоїть через дорогу, але, наблизившись, зрозумієте, що це витвір мистецтва, зображений  на тротуарі. Зазвичай для створення робіт використовують великі товсті палички крейди (сульфат кальцію (гіпс), а не карбонат кальцію (гірська крейда)), які бувають різнокольорові й переважно використовуються для малювання на тротуарі. Крейда для дошки, яка зазвичай використовується в навчальних закладах, коротша і тонша, ніж крейда для тротуарів.

  Вуличне в'язання чи в'язане графіті (англ. yarn bombing, yarnbombing, yarnstorming, guerrilla knitting, graffiti knitting) — явище вуличної культури, що полягає в обв'язуванні елементів міських вулиць. Головною відмінністю є використання кольорових ниток та тканин, а не фарби чи крейди.

  Перші зразки з'явилися у травні 2004 року в нідерландському місті Ден-Гельдері та 2005 року в Техасі. Для тих робіт було використано непотрібні залишки тканини та незакінчені в'язальні проєкти. Відтоді цей вид мистецтва набув значної популярності у світі.

  У Житомирі найчастіше можна простежити арт-роботи, виконані у стилі мурал. Наприклад: робота Дмитра Краба "Земне, але недосяжне, монохромний портрет одіозного американського підприємця і винахідника, засновника корпорації Apple Inc. Стіва Джобса, автором якого є Віталій Талько.

Анастасія Разумєй

Фото автора

Новини Житомира

 

 

Последнее изменение Среда, 21/04/2021

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework