Громади Житомирщини можуть отримати 355 млн грн додатково

Громади Житомирщини можуть отримати 355 млн грн додатково

  У наступному році тергромади Житомирщини зможуть додатково отримати близько 355 мільйонів гривень. Їхні бюджети суттєво збільшаться, якщо парламент підтримає законопроєкти, що покликані підсилити фінансову спроможність на місцях. 

  Йдеться, зокрема, про пропозицію Асоціація міст України збільшити на 5% частку ПДФО, яка зараховується до казни тергромад. Нині вона становить 60%. Експерти кажуть: для того, щоб громади успішно виконували покладені на них обов'язки, їм потрібно більше коштів.

  «Здається, 5% це небагато, але для бюджетів громад України це отримання додаткового обсягу фінансового ресурсу в загальній сумі 11,1 млрд грн. Тергромади Житомирщини зможуть додатково отримати близько 355 мільйонів гривень», – зауважує консультант з бюджетних питань АМУ Сергій Гаращук, який працює в межах проєкту USAID «ПУЛЬС».

  Експерти Асоціації міст України зазначають, що для місцевого самоврядування збільшення відсотку зарахування ПДФО на 5% це:

  • Зміцнення спроможності громад

  Збільшення частки зарахування до бюджетів місцевого самоврядування ПДФО дозволить частково компенсувати видатки перекладені державою на органи місцевого самоврядування, а саме: на утримання закладів профтехосвіти; фінансування державних соціальних гарантій; виплату заробітної плати непедагогічним працівникам закладів середньої освіти, утримання таких закладів, забезпечення навчального процесу; фінансування комунальних послуг та енергоносіїв закладів охорони здоров’я.

  • Покращення рівня послуг

  Завдяки збільшенню частки зарахування ПДФО до місцевих бюджетів громади матимуть можливість покращувати систему охорону здоров’я, соціальні послуги, інфраструктуру, благоустрій тощо.

  • Соціальна  справедливість

  Важливо, щоб кошти платників податку залишалися на місцях і спрямовувалися на покращення якості послуг, а не йшли на доплати топ-чиновникам.

Офіс реформ у Житомирському РВ АМУ

Новини Житомира

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework