Колекцію ляльок у старовинних українських костюмах зібрала Валентина Галкіна з Коростенського району

  Однією з майстринь Коростенського району є берегиня культурної спадщини Овруччини, колекціонерка українських рушників та культурознавиця Валентина Галкіна з села Велика Фосня.

  Багато років тому вихователка дитячого садочку за фахом Валентина зацікавилася, які наряди носили жінки України в різні часи та почала вивчати різноманітні документи, читала літературу спілкувалась з людьми поважного віку і почала збирати ляльки та переодягати їх в народні костюми.

  Сьогодні колекціонерка може годинами розповідати про те, яку сорочку, плахту, очіпок чи пояс носили в тому чи іншому регіоні нашої України і чому носили саме так. Вона знається, як виглядала молодиця, як вдовиця, а як жінка у шлюбі.

  Серед цього розмаїття ляльок в колекції Валентини Галкіної пересічній людині легко заблукати, але не її власниці. Всі костюми вона перешила під ляльок власними руками, дещо допомогли рідні та подруги. Приділила увагу найдрібнішим деталям та навіть прикрасам, зачіскам ляльок. Чимало ляльок знайшла у дуже поагному стані, але власноруч їх відреставрувалал і тепер вони стали окрасою колекції.

  Нині власниця колекції мріє про відкриття музею в Коростенському районі, де вона могла б виставити свої колекції рушників та ляльок в традиційних українських вбраннях, аби більша кількість людей дізналась – культура українців, наша національна спадщина має багатовікову історію та різноманітність, яка варта уваги та збереження майбутніми поколіннями.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework