У Житомирській області цьогоріч було виписано 379 тис. 269 електронних рецептів на «Доступні ліки»

У Житомирській області цьогоріч було виписано 379 тис. 269 електронних рецептів на «Доступні ліки»

  За цим показником Житомирщина займає середню позицію серед інших регіонів України.

  «Важливо, щоб кожен українець, який потребує ліків за програмою реімбурсації, знав про таку можливість та міг отримати ліки недалеко від дому. З початку 2023 року мешканцями Житомирщини погашено 295 564 е-рецептів, тобто 77,93%. Це середній показник по країні», —  зазначає Голова НСЗУ Наталія Гусак.

  Наразі за програмою реімбурсації «Доступні ліки» можна отримати медичні препарати від:

  • серцево-судинних захворювань;
  • діабету 2-го типу;
  • цукрового та нецукрового діабету;
  • бронхіальної астми;
  • епілепсії;
  • розладів психіки та поведінки;
  • хронічного обструктивного захворювання легенів;
  • хвороби Паркінсона;
  • імуносупресивні препарати.

  У серпні 2023 року список поповнили:

  • тест-смужки для визначення рівня глюкози у крові;
  • знеболювальні для паліативних хворих.

  «Попри воєнний стан, програма реімбурсації продовжує розширюватись. У серпні ми додали ще два напрями: тест-смужки для пацієнтів з інсулінозалежним діабетом та знеболювальні для паліативних хворих», — відмітила Голова НСЗУ Наталія Гусак.

  Задля розширення доступності програми реімбурсації «Доступні ліки» для пацієнтів  необхідна  тісна взаємодія Національної служби здоров'я України з місцевою владою. Зокрема аналіз наявної на місцях аптечної мережі у співвідношенні з кількістю жителів громад, стимулювання аптек доєднуватися до програми, розв’язання проблем транспортного сполучення з населеними пунктами, де є аптеки з «Доступними ліками». Також необхідно покращувати інформування пацієнтів про можливості й переваги програми «Доступні ліки».

  Для того, щоб отримати препарати за програмою реімбурсації «Доступні ліки», потрібно отримати електронний рецепт від лікаря. В залежності від захворювання, рецепти виписують лікарі різного профілю:

  • пацієнтам з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, діабетом 2-го типу, хронічним обструктивним захворюванням легень, а також ті, хто потребують препаратів для знеболення та тест-смужок для визначення рівня глюкози у крові, мають звернутися за рецептом до сімейного лікаря;
  • пацієнтам з нецукровим та цукровим діабетом рецепт виписує ендокринолог, а також сімейний лікар, якщо раніше пацієнт отримав план лікування у ендокринолога;
  • пацієнтам з епілепсією, хворобою Паркінсона, розладами психіки та поведінки рецепт виписує невролог або психіатр. При наявності складеного психіатром або неврологом плану лікування, рецепт може виписати лікар первинки;
  • пацієнтам, яким необхідно приймати імуносупресивні препарати, рецепт виписує трансплант-координатор.

  Для отримання електронного рецепта потрібно записатися на прийом до лікаря первинної медичної допомоги (педіатра, терапевта, сімейного лікаря). В залежності від захворювання, лікар випише рецепт або направить до вузького спеціаліста. Далі пацієнт отримує SMS-повідомлення на свій номер з таким текстом: «Ваш рецепт: ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ». Також пацієнт може попросити лікаря надати інформаційну довідку, яка буде містити номер рецепта, код підтвердження та інформацію про лікарський засіб. Інформаційна довідка не є електронним рецептом та має лише інформаційний характер.

Термін дії рецепта 30 днів.

  Щоб отримати ліки необхідно звернутися до однієї з аптек, яка бере участь у державній програмі реімбурсації. Всі аптеки, які приєдналися до програми, мають наліпку «Доступні ліки» або «Інсуліни».

                               

  В аптеці потрібно повідомити 16-значний номер та код електронного рецепта або предʼявити інформаційну довідку.

  Дізнатися, де найближча аптека з необхідними ліками можна:

   

●       зателефонувавши на гарячу лінію НСЗУ за номером 16-77 у робочі дні з 9:00 до 18:00 (понеділок-четвер) та з 9:00 до 16:45 (у п’ятницю);

●       через чат-бот «Спитай Гриця».

 

Новини Житомира

 

 

Последнее изменение Вторник, 15/08/2023

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework