#ТиЯк:Разом ми можемо зберегти ментальне здоров’я наших громадян, — Наталія Остапченко

#ТиЯк:Разом ми можемо зберегти ментальне здоров’я наших громадян, — Наталія Остапченко

  12 вересня, у Житомирі відбувся семінар щодо Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованою Першою Леді України Оленою Зеленською.

  Участь у заході взяла перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко, керівниця Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України Оксана Збітнєва, регіональна координаторка MHPSS в Житомирській області Ірина Гладка та регіональні координатори програми з 21 області України та м.Київ. Крім того, у семінарі взяли участь представники громадських організацій Житомирщини, навчальних закладів та волонтери.

  Під час заходу Наталія Остапченко поінформувала присутніх про хід реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» на Житомирщині. Зокрема, вона розповіла, що дана програма активно впроваджується у навчальних закладах області — вже 243 практичні психологи закладів загальної середньої освіти надають послуги дітям та їх родинам, які постраждали від війни. Крім того, вона зазначила, що велику увагу в області приділяють ветеранам війни та їх родинам, а також сім’ям загиблих військовослужбовців. Нині на Житомирщині створені ветеранські хаби, де надається правова, психологічна, інформаційна та інша підтримка.

  Також Наталія Остапченко підкреслила, що з кінця 2022 року в Житомирській області започатковано реалізацію проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» за підтримки РАСТ, USАID, Європейського інституту політики громадського здоров’я та інших, в тому числі у напрямку розширення доступу до послуг у сфері психічного здоров’я на рівні громад. Пілотні проєкти за цим напрямком реалізуються у 2 громадах області – Брусилівській та Овруцькій. На даний час підготовлено 4 тренери за програмою mhGAP від ВООЗ та проведено каскадне навчання для 75 медичних працівників фокусних громад та 91 медичного працівника ЦПМСД від не фокусних громад області. Це дозволило закладам первинної медичної допомоги вказаних громад забезпечити охоплення 20% медичного персоналу за пакетом медичних гарантій «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» для укладання контрактів із НСЗУ.

  Крім того, в Житомирській області, в рамках проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», за підтримки організації Пакт у партнерстві з Європейським інститутом політики громадського здоров’я (EIPHP), розпочато реалізацію програми «Самодопомога Плюс». За програмою підготовлено двох тренерів, проведено тренінг для фасилітаторів, яким охоплено 18 учасників з різних закладів охорони здоров’я області.  Підготовлені фасилітатори розпочали проведення групових занять з метою запобігати професійному вигоранню серед медичних працівників закладів охорони здоров’я, навчальними сесіями вже охоплено понад 100 медичних працівників.

  В липні 2023 року в Житомирській області було підготовлено 12 фахівців за програмою «Mind and Body Medicine» (МВМ) Центру зцілення душі й тіла (США) з доведеною ефективністю психологічної допомоги в умовах війни та військових конфліктів.

  Також, на конкурсній основі серед фокусних громад України, було відібрано і навчено 4 фахівці від Житомирської області за навчальною програмою Національного університету «Києво-Могилянська академія» «Трансдіагностичний терапевтичний підхід на основі спільних елементів (СЕТА)».  Навчені психологи будуть надавати комплексну допомогу на основі когнітивно-поведінкової терапії низької і середньої інтенсивності людям, які мають депресію, підвищену тривожність, посттравматичні симптоми, проблеми зловживання психоактивними речовинами та суїцидальні настрої.

«Ще однією нашою важливою ініціативою є робота у сфері ментального здоров’я. Ми розширюємо доступ до послуг у сфері психічного здоров’я на рівні громад. Наші  психологи та медичний персонал постійно вдосконалюють свої навички, проходять відповідні курси та тренінги для того, щоб надавати фахову психологічну підтримку чи реабілітацію. Вже зараз ми маємо 28 центрів психологічної підтримки на базі інклюзивно-ресурсних центрів області», — розповіла Наталія Остапченко.

  Крім того, допомогу отримують внутрішньо переміщені особи, які знаходяться на території області. Один із наших професійних ліцеїв надає комплексну допомогу більше ніж 5500 ВПО та їх дітям, включаючи харчування, медичний супровід, ігрові кімнати, та інші послуги.

  Ще однією важливою ініціативою є те, що Житомирщина реалізує флагманський проєкт – впроваджує універсально-прогресивну модель домашніх візитів для жінок та дітей віком від 0 до 3 років, яка надає патронаж медичними працівниками та сприяє зміцненню ментального здоров’я сімей.

«Ми прагнемо розширювати нашу діяльність та надавати все необхідне для збереження та підтримки ментального здоров’я наших громадян», — підкреслила Наталія Остапченко.

Новини Житомира

 

Последнее изменение Четверг, 05/10/2023

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework