×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

«…Місцеві навіть дали нам прізвисько «Житомирські КАМАЗи»

Пожежа, що сталась 8 червня у Васильківському районі Київської області на території нафтобази ТОВ «Побутрембудматеріали», запам’ятається надовго.

n 1409155772Чорне від диму небо, сполохані місцеві жителі, яким довелось евакуйовуватись, запах гарі навіть в сусідніх областях, язики полум’я, що виднілись за десятки кілометрів та вибухи, які щоразу все більше лякали оточуючих… У цей час вся країна тримала кулаки за тих, хто приборкував це лихо, тих, хто залишаючи свої сім’ї йшов у бій зі стихією, тих, хто жертвуючи своїм життям зберіг життя іншому – за рятувальників.  

…О восьмій годині ранку сталось кілька вибухів резервуарів на території даного підприємства. Через розлив пально-мастильних матеріалів пожежа почала швидко розповсюджуватись. Існувала загроза сусідній базі «КЛО» та військовій частині, на території якої розміщені склади з авіабомбами.

Після найпотужнішого вибуху зникли троє рятувальників з міста Києва та Київської області, які приймали участь у гасінні. Проте згодом стало відомо, що вони загинули. Також багатьох забрала швидка допомога до опікового центру, хто втікав до лісу на безпечну відстань. Після вибуху основна мета була врятувати людей. Керівники постійно перераховували особовий склад та робили все можливе для надання необхідної допомоги постраждалим.

Коли інтенсивність впала вогнеборці повернулись. Побачивши, що горить техніка, наші працівники начальник частини спеціальної техніки Олег Пилипчук і старший водій Віталій Рубан, ризикуючи своїм життям спочатку відігнали на безпечну відстань свій автомобіль, а потім ще шість пожежних машин. Тим самим їх врятувавши. До речі, ці двоє рятувальників прибули ще вночі на місце пожежі – вони доставили піноутворювач.

Обстановка на пожежі почала ускладнюватись. Керівництвом ДСНС України було прийнято рішення додатково викликати на підмогу вогнеборців із п’яти областей. 25 чоловік особового складу Житомирського гарнізону на 5-ти автоцистернах виїхали за наказом.

n 1409155772 1

- «Ми прибули перші, – розповідає заступник начальника аварійно-рятувального загону спеціального призначення Володимир Нечега. -  Коли їхали на місце події, то знали що пожежа досить велика. Проте масштабність її зрозуміли коли проїжджали Макарів, це близько 40 км від осередку горіння. Побачивши густий чорний дим, ми зрозуміли, що їдемо в пекло. Коли ти бачиш, що горить така сама техніка, як та на якій ти приїхав -  це шокує. Емоційно було важко. Окрім цього, я постійно переживав за своїх колег. Боявся навіть уявити, що скажу родичам та близьким,  якщо не дай Бог з кимось трапиться біда».

По прибуттю, основною задачею рятувальників було не допустити перекидання вогню з бази «БРСМ» на сусідню базу «КЛО», що на 90% була заповнена пально-мастильними матеріалами. Найнебезпечніше було те, що на її території знаходились резервуари з газом пропаном.

Діставшись до місця дислокації, фахівці одразу приступили до роботи. Поставивши автомобіль на вододжерело, рятувальники подали воду на охолодження запірної арматури підземного газового сховища.  П’ять відділень, по черзі, протягом доби сконцентрували свої сили на захист «КЛО».

Коли прибули гарнізони з інших областей, усі сили були зосередженні вже саме на масштабне гасіння БРСМ. 80% пінної атаки здійснювалось нашими підрозділами.

Через порушення правил пожежної безпеки на підприємстві, умови пожежогасіння значно ускладнювались. Неможливо було розрахувати відстань гасіння, безпечну відстань для перебування особового складу тощо. Окрім цього, постійно існувала загроза вибуху.

«Під час монтажу даного підприємства було допущено багато порушень. Тобто, не дотримані відстані між резервуарами, не достатня кількість пожежних водойм, де б пожежні автомобілі могли спокійно заправляться, відсутнє обвалування тощо. Що стосується останнього пункту, то через відсутність обвалування пально-мастильні матеріали, що виливались під час вибуху, призводили до розповсюдження пожежі.» - розповідає начальник зведеного загону Житомирської області підполковник служби цивільного захисту Олександр Король.

Щодо харчування, то спочатку його забезпечували волонтери. Небайдужі люди привозили на передову саме основне, наприклад воду, маски, батарейки в ліхтарі тощо. Згодом почали приносити молоко для виведення токсинів з організму та медикаменти.  З часом система харчування налагодилась. Встановили наметне містечно, душ, 3 разове харчування, місця для відпочинку.

 «Виїжджали ми останні. Наш гарнізон залишили про всяк випадок, як саму ближню область. І тут повторні вибухи, і повторне розповсюдження пожежі. Нам довелось затриматись ще на кілька днів. Проте коли вже повертались додому – летіли мов на крилах. – вже з посмішкою розповідає Володимир Нечега. – Завдячуючи професійному керівництву Короля Олександра Юрійовича, всі 27 наших хлопців на пожежних автомобілях  здорові та неушкоджені повернулись додому.

Усі поставлені нам задачі були виконані на 100% . Місцеві навіть дали нам прізвисько «Житомирські КАМАЗи». Так як всі шість машин у нас були на базі автомобіля КАМАЗ і коли виникали якісь проблемні питання завжди всі звертались до Житомирського зведеного загону.

n 1409155772 1

            Багато хто питав, чи було нам страшно? Так, було. Проте страх працював нам на користь. Вироблявся адриналін і ти починав швидше думати, швидше працювати.

Під час пожеж, робота кожного фахівця була вагомим внеском в ліквідацію загорання. Я вдячний усім моїм колегам за рішучі та мужні вчинки, які вони здійснили з неабияким ризиком для власного життя».

            Десять вогнеборців Житомирщини удостоєні високої нагороди від Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Забродського Сергія Васильовича – пожежного-рятувальника частини спеціальної техніки аварійно-рятувального загону спеціального призначення та Нечегу Володимира Миколайовича – заступника начальника частини спеціальної техніки аварійно-рятувального загону спеціального призначення нагороджено нагрудним знаком «За відвагу в надзвичайній ситуації». Інші фахівці ДСНС Житомирщини отримали почесні грамоти та подяку від начальника Управління ДСНС України в області генерал-майора служби цивільного захисту Ігоря Нікітчука за сумлінне виконання своїх професійних обов’язків.

- «Я пишаюсь своїми підлеглими. – зазначивочільник житомирських рятувальників, - В черговий раз ми довели, що професія вогнеборця – це не сон 24 години на добу, як кажуть в народі. А героїчна і небезпечна робота, яку щодня виконують сотні мужніх чоловіків.»

Ірина Коваль, працівник Управління ДСНС України у Житомирській області

n 1409155772 1

Последнее изменение Понедельник, 14/09/2015

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework