×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Що потрібно знати кожному про сальмонельоз

На Житомирщині зафіксовано 101 випадків захворювань, у тому числі 36 дітей.

n 2909156000З початку року в Житомирській області зареєстровано 4 спалахи гострих кишкових інфекцій. Зокрема 2 спалахи виникли у Новоград-Волинському районі в побутових умовах, 1 спалах зареєстровано в с.Левків Житомирського району, який виник після святкування весілля в місцевому кафе, також зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції серед мешканців Олевського району, що брали участь в екскурсійному турі Київською областю, - повідомляють у СЕС.

Під час зазначених спалахів гострої кишкової інфекції усього захворіло 101 особа, у тому числі 36 дітей.

За результатами бактеріологічних досліджень встановлено, що всі спалахи, які виникли впродовж 2015 року були викликані сальмонелою ентерітідіс.

Не дивлячись на те, що в 2015 році відмічається незначне зменшення випадків сальмонельозу серед мешканців області (на 3,1 %) у порівнянні з даними 2014 року, питання щодо запобігання розповсюдженню цього захворювання залишається надзвичайно актуальним.

Загалом впродовж поточного періоду 2015 року зареєстровано 247 випадків сальмонельозу серед мешканців Житомирської області.

Сальмонельоз – це гостре інфекційне захворювання, що викликається мікроорганізмами – сальмонелами.

Носіями сальмонел є переважно тварини та птиця. Основну роль у розповсюдженні цього захворювання відіграють: м’ясо птиці (курки, качки, гуски), і насамперед, стегенця, яйця, риба та інші продукти тваринного походження.

Інфікування продуктів харчування здійснюється під час контакту сировини і готових страв, при їх неправильному зберіганні, приготуванні, при використанні спільного кухонного інвентарю для сирих та готових страв.

Основними симптомами сальмонельозу є підвищена температура тіла, біль у животі, нудота, блювання, пронос.

За результатами проведених санепідрозслідувань вогнищ сальмонельозу спеціалістами держсанепідслужби області було встановлено, що основними причинами виникнення інфекції були грубі порушення санітарного законодавства. Порушення технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, приготування страв особами – носіями інфекції, недотримання правил особистої гігієни, дезінфекційного режиму, режиму та організації харчування –  все це сприяло виникненню вогнищ сальмонельозу.

З метою уникнення спалахів сальмонельозу під час святкування урочистостей за участі великої кількості людей Головне управління Держсанепідслужби у Житомирській області рекомендує проводити масові заходи, такі як бенкети, весілля, інші застілля, в закладах громадського харчування, а не у побутових умовах. У побуті практично неможливо забезпечити належні умови приготування та зберігання великої кількості страв. Як правило, у побутових умовах завжди недостатньо інвентарю, як холодильного, так і кухонного, до приготування можуть залучатися люди, які можуть бути носіями інфекції тощо. Відтак порушуються головні правила профілактики гострих кишкових інфекцій. Особливо складно забезпечити належні умови приготування великої кількості страв у сільській місцевості, де часто відсутні навіть умови для дотримання правил особистої гігієни.

Правила попередження сальмонельозу доволі прості. Виконання цих правил дозволить уберегти себе і свої близьких не лише від сальмонельозу, а й від інших гострих кишкових інфекцій.

  1. Під час приготування страв необхідно суворо дотримуватись правил особистої гігієни (ретельно мити руки, дотримуватись чистоти тощо);
  2. Качині, гусячі яйця можна використовувати лише в тісто, а курячі яйця необхідно варити не менше 10 хвилин. Дуже небезпечно вживати яйця сирими;
  3. Каші чи пюре, в які додаються молоко чи жовток яйця, потрібно додатково прокип’ятити;
  4. М’ясопродукти, рибу, птицю потрібно добре проварювати або тушкувати невеликими шматочками;
  5. Продукти, що швидко псуються (м’ясні салати, страви з майонезом, холодці, варені ковбаси, вироби з крему тощо), необхідно зберігати при температурі 4-8оС;
  6. Під час приготування страв для сирих продуктів повинен використовуватися окремий кухонний інвентар (посуд, ножі, дошки тощо);
  7. Ретельно мити кухонний інвентар, що використовується для обробки м’ясопродуктів, риби, яєць.

Варто пам’ятати, що у дорослих осіб сальмонельоз часто перебігає безсимптомно. Однак збудник при цьому виділяється в навколишнє середовище. А от діти дуже чутливі до дії збудника. Потрапляння до організму дитини навіть поодиноких сальмонел може призвести до виникнення захворювання.

Сальмонели досить поширені в навколишньому середовищі. Тому ризик інфікування населення доволі високий.

У випадку появи симптомів шлунково-кишкового захворювання, або застуди, що супроводжуються проносом, блюванням тощо, необхідно звертатися за медичною допомогою. В жодному разі не займайтеся самолікуванням.

Пам’ятайте та дотримуйтесь простих правил, що допоможуть вберегти себе та інших від кишкових інфекцій.

Последнее изменение Вторник, 29/09/2015

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework