×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

У Новий рік – із новим бюджетом розвитку громади

Народицька селищна рада об’єднаної територіальної громади має намір до кінця нинішнього бюджетного року розробити та ухвалити на сесії попередній бюджет і програму соціально-економічного розвитку ОТГ

n 0812157040– щоб з 1 січня 2016 року розпочати цілеспрямований розвиток територій та організацію життєдіяльності людей на якісно іншій основі.

«Ми вже не район, а інша адміністративно-територіальна одиниця, і хочемо розпочати новий рік із розвитку територій громади, маючи чітку стратегію і тактику дій та відповідно передбачений на це кошторис видатків та доходів. Тим більше, що у зв’язку з об’єднанням місцевих рад та децентралізацією влади, з нового року на представницькі органи влади ОТГ покладається інший рівень відповідальності за організацію надання освітніх та медичних послуг, соціальний захист населення, створення основних життєвих благ та багато іншого. Але питання в тому, що часу дуже мало, і головне – бракує  достатнього практичного досвіду, спеціалістів, які б фактично у нових правових  умовах могли оперативно та грамотно все зробити», - каже голова Народицької ОТГ Анатолій Леончук.

На підтримку таких ініціативних громад виступає Офіс реформ у Житомирській області. 7 грудня за сприяння директора Романа Слідзевського та експертів було організовано виїзд фахівців обласної державної адміністрації у Народицьку об’єднану територіальну громаду. Перед представниками ОТГ, виконувачами обов’язки старост виступили заступник директора департаменту фінансів облдержадміністрації Віктор Венцель, заступник директора містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства  облдержадміністрації Віктор Мединський.

n 0912157041 1

Керівник Офісу реформ розповів учасникам зустрічі про хід децентралізаційної реформи в Україні та на Житомирщині, її переваги, перспективу та виклики. Він привітав добровільний вибір жителів 16 сільських рад Народицького району, які вирішили об’єднатися. І підкреслив, що тільки об’єднавши території, зусилля та ресурси, люди зможуть зберегти громаду Народицького району єдиним цілим. «Мета децентралізації – створення спроможних та самодостатніх громад, здатних забезпечити належний рівень надання послуг, розвиток громади та покращення рівня життя людей. Головне, щоб люди мали бажання самим організовувати своє життя. А держава для цього дає достатньо інструментів та важелів», – сказав Роман Слідзевський. І додав, що Офіс реформ підтримав 49 місцевих рад області у їх прагненні об’єднатися і створити дев’ять спроможних громад. Вони створені, а сьогодні на часі – організаційно і методично допомогти їм стати на ноги – від процесу реєстрації представницького органу влади ОТГ, створення виконкому ради до налагодження всіх важливих сфер життєдіяльності. Добре спрацювавши на пілотних проектах, можна показувати хороший приклад того, що процес реформи з децентралізації влади незворотній в Україні. 

Віктор Венцель розповів про основні принципи та механізми, які потрібно враховувати фахівцям при формуванні бюджету об’єднаної територіальної громади на 2016 рік. Він наголосив, що держава гарантує обов’язковий фінансовий ресурс як складову статей доходів бюджету ОТГ. Це – базова дотація вирівнювання, освітня та медична субвенції, що дасть змогу забезпечити повноцінне функціонування соціально-гуманітарної сфери в громаді. Ще однією складовою видатків власні надходження, розмір яких завдяки децентралізації бюджетів для Народицької ОТГ, за попередніми підрахунками, може становити 12,5 млн. грн. Видатки об’єднана територіальна громада планує сама. Заступник директора департаменту фінансів облдержадміністрації пообіцяв сприяння у наданні всіх розрахунків нового бюджету громади.

З порядком оформлення документів для отримання фінансування інфраструктурних проектів з Державного фонду розвитку ознайомив заступник директора містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства  облдержадміністрації. На зустрічі говорили, що сьогодні Народицька ОТГ має вже декілька таких проектів і що фінансуватися вони будуть за першочерговим принципом.  

Відбувся обмін думками щодо інших тем, які стосуються ходу децентралізаційних процесів в Народицькій ОТГ.

Народицька об’єднана територіальна громада утворена рішенням сесії обласної ради 14 серпня 2015 року. 25 жовтня в громаді відбулися перші вибори голови та депутатів. Сьогодні в громаді триває підготовча робота до реєстрації представницького органу ради ОТГ, формування виконкому.

Таких територіальних громад як Народицька, утворених за принципом «один район – одна громада», всього чотири.  А загалом утворено159 ОТГ.

Прес-служба Офісу реформ у Житомирській області

Последнее изменение Среда, 09/12/2015

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework