У Житомирі є будинок побудований на початку 20 століття відомою оперною співачкою Кларою Брун

Житомирський обласний літературний музей обласної Ради засновано завдяки ініціативі культурної громадськості міста 4 грудня 1990 року. З 2001 року музей розташований в старовинному двоповерховому будинку на Київській 45. Цей елегантний будинок в стилі “модерн” був побудований на початку 20 століття відомою оперною співачкою Кларою Брун. 

Споруда, побудована на замовлення оперної співачки Клари Брун у 1907 році, що в кількох своїх кімнатах зберігає пам'ять про нечисленних житомирських літераторів. А більшість площі відведено під художні і тематичні виставки.

Ще кілька кімнат займають експозиції українського композитора Михайла Скорульського (1887—†1950), Тараса Шевченка і лауреатів його премії, Оноре Бальзака.

Працівниками Житомирського літературного музею по крихтах, інформаційних пунктирах, в архівах, приватних колекціях вдалось зібрати, відтворити і сконцентрувати в його сховищах, друкованих наукових публікаціях картину, насичену подіями літературно-художнього життя міста і області за два останніх століття і доповнити біографії видатних письменників цікавими повідомленнями із Житомирського періоду їх життя.

До складу музею входить також окремо розташований відділ - літературно-меморіальний музей Оноре де Бальзака, який знаходиться в с. Верхівня Ружинського району. Тут, в колишньому маєтку графині Евеліни Ганської, в 1847-1850 жив великий французький письменник, а нині знаходиться філія Житомирського агротехнікуму. Серед прекрасної верхівнянської природи, що, здається, донині зберігає пам’ять про велике кохання Бальзака і Евеліни Ганської, щорічно проходять літературно-мистецькі свята „Верхівнянська муза”.


За матеріалами: prostir.museum

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework