Ботанічний сад ЖНАЕУ увійшов до найкращих дендропарків України

  У літню спеку, звісно, найкраще податися до води. А можна і в затінок – під дерева. Тим більше, що Україна на дендрарії, парки-пам'ятки та національні парки дуже багата.

  Всього у нас 18 дендропарків загальнодержавного значення, і 16 – місцевого. Всі дендропарки прекрасні, без сумніву. "24 канал" спробували дослідити дендропарки кожної області.

  Ботанічний сад Державної агроекологічної академії України, м. Житомир

om 210817108 1

  35,4 га ботсаду розташувались на берегах р. Путятинка (притока Тетерева) у східній частині Житомира. У ботанічному саду зібрано великі колекції плодово-ягідних, овочевих, лікарських, технічних та декоративних рослин, серед них 15 видів, занесених до Червоної книги України. Колекція деревних рослин налічує 550 видів, форм і сортів, а трав’янистих рослин – більш як 1000 видів.

  Ще одна унікальна памятка Житомирщини — дендропарк "Еліта" ( с. Грозине, Коростенський район). Закладено його було у 1984 році на місці колишньої панської садиби. Особливу цінність тут становлять насадження липи серцелистої, серед яких 15 екзеплярів належать до старовікових (100—180 років) з обхватами 143-260 см.

 Дендропарк Маяцького лісництва, Слов'янський район

om 210817108 2

  Ця пам'ятка садово-паркового мистецтва невелика за площею – 1,5 гектара.

  Росте тут більше 20 порід рідкісних дерев: гледичія, катальпа звичайна, церцис європейський. Дерева представляють флору різних регіонів світу: Америки, Далекого Сходу, Кавказу, Криму, Малої Азії і Середземномор'я.

  З 1997 року дендропарк Маяцького лісництва входить до складу Національного природного парку Святі гори.

Дендропарк "Березинка", Мукачівський район

om 210817108 2

  На 34 гектарах тут розміщена колекція, що нараховує біля 2000 деревно-чагарникових порід. Є екзотичні та рідкісні види: кедр гімалайський, кедр ліванський, кедр атласький, ліквідамбар смолистий, ялиця велетенська, криптомерія японська, кунінгамія ланцетна, сосна Сабіна, елеутерокок, аралія манжурська та інші.

  А ще у цій заповідній місцині вдалося зберегти береку, дерево, що за своїми якостями прирівнюється до ебонового дерева, а за технічними характеристиками набагато краще за дуб. Через що її масово знищували, як і тис ягідний. При Петрові І в Росії, а на Закарпатті за часів Австро-Угорщини такі дерева забороняли вирубувати під загрозою смертної кари. Але у Березинці ви зможете побачити береку на власні очі, а її плоди, до речі, їстівні.

Дендропарк м. Євпаторія

om 210817108 2

  Тут у "спартанських" умовах на кам'янисто-глинистому ґрунті росте понад 280 порід дерев і чагарників: клени, сосни і кипариси, ялівці і горіхи, акації та шовковиці, ясени, глод, троянди, лаванди.

  Є і південніші мешканці: агави, алое, цереуси змієподібні і стовпчасті; чудесно тут почуваються екзотичні пальми, інжир і мигдаль, гранат і платан, дерево-довгожитель — вічнозелений тис ягідний. Софора японська, родичка акації, прикрасила багато вулиць і проспекти міста. Чимало дерев, що ростуть тут, відносяться до розряду реліктових.

Оброшинський дендропарк, с. Оброшине, Пустомитівський район

om 210817108 2

  На 10 гектарах цього дендропарку державного значення ростуть понад 60 видів дерев і чагарників, серед яких є рідкісні та екзотичні: дуб звичайний пірамідальної форми, ліріодендрон тюльпановий, платан західний, магнолія Кобус, катальпа чудова, клен цукровий, різні види туї, горіхів, лип та інше.

  Парк дуже красивий — створений у ландшафтному стилі з використанням системи ставків та архітектурних споруд, зокрема, розміщеного поряд Палацу архієпископів.

Устимівський дендропарк , с. Устимівка, Глобинський район

om 210817108 2

  На порівняно невеликій площі дендрарію — 10 га — представлена рослинність різних країн і континентів світу: Північної Америки, Європи, Криму і Кавказу, Сибіру, Середньої Азії, Далекого Сходу, Китаю і навіть Гімалаїв. Всього — біля 12 тисяч рослин.

  Найповніша колекція дерев Північної Америки. Тут теж зростає одне з прадавніх дерев на Землі — гінкго дволопатеве, а також бархат амурський, тут ці дерева – найстаріші в Україні.

  А ще тут мешкає рідкісна форма гірляндної ялини звичайної, єдина така рослина в Україні, що цього року "відзначила" свій 110-річний ювілей.

Дендропарк Перемоги, м. Одеса

om 210817108 2

  Займає 55 га, де ростуть понад 500 видів дерев і чагарників, включаючи теплолюбиві екземпляри.

  На алеї Дружби є дерева, власноруч посаджені космонавтами Валерієм Биковським, Георгієм Шоніним.

  В парку є система штучних ставків з фонтанами.

Гермаківський дендрологічний парк, с. Гермаківка, Борщівський район

om 210817108 2

  На 56 гектарах цього парку державного значення росте понад 1500 різноманітних порід дерев та чагарників. Основну частину колекції становлять хвойні породи, представлені 200 видами, з них понад 20 видів і форм ялини, 34 – сосни, 32 – туї, ще є кілька видів тсуги, кипарисовика, секвої. При дендропарку також є оранжерея, де вирощують тропічні та субтропічні дерева, кактуси і трав'янисті рослини.

  Росте у Германківському парку і реліктове гінкго дволопатеве (яке в Азії вважають священним), а ще – 150-річний Гермаківський скельний дуб майже метрового діаметру.

Джерело: 24tv.ua

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework