Маршрут вихідного дня: Гранітні кар'єри і каньйон у Коростишеві

  Гранітні кар'єри Житомирської області однозначно не можна назвати найпопулярнішим туристичним маршрутом України. Проте в цьому і полягає привабливість Коростишева.

  Гранітні кар'єри поблизу містечка Коростишів (Житомирська область) - одні з тих дивно красивих місць, які з'явилися завдяки людині.

om 04091706 2

  Старовинне місто Коростишів вважається одним з найвідоміших центрів видобутку та обробки граніту не тільки на території України, але і за її межами. В кінці 1850-х років тут розпочалася активна розробка родовищ гірської породи.

om 04091706 2

  До речі, для будівництва мавзолею Леніна в Москві використовувався саме житомирський граніт. Наприклад, плита, на якій написано "Ленін", була здобута в Кам'янобрідському кар'єрі поруч з Коростишевом. Добували камінь політв'язні, яких на важкі роботи привозили співробітники НКВС. Більш того, Коростишівським гранітом вимощено двір Маріїнського палацу, сходинки і майданчик перед Верховною Радою.

om 04091706 2

  Великі кар'єри видобутку граніту в Коростишеві вже давно перестали використовуватися в масштабних промислових цілях. Найчастіше використовують сировину, привезену з інших районів Житомирської області. Однак, поблизу Коростишева все ще можна зустріти дрібні підприємства з видобутку граніту на "відпочиваючих" кар'єрах. Незрозуміло, правда, наскільки така діяльність законна.

om 04091706 2

  Тому не варто дивуватися, що приїжджаючи в Коростишів, ви немов потрапляєте в "гранітне царство". Тут чи не на кожному паркані можна побачити рекламу "вироби з граніту".

  Найбільшою популярністю користуються, звичайно ж, гранітні плити. З дворів доносяться звуки молотків і пилок для різання каменю, а в більшості магазинів продають не продукти, а інструменти для його обробки. Також прогулюючись лісом, ви обов'язково зустрінете стихійні "поклади" вибракуваноого гранітного каменю різних розмірів. Судячи з усього, місцеві умільці не особливо переймаються більш правильною утилізацією таких відходів.

  До речі, за однією з версій назва міста Коростишів походить від старослов'янського "корост" - камінь. А ось краєзнавець Л. Похилевич ще в XIX столітті писав, що "корость або короста слов'янською мовою означає труну. Отже, Коростишів теж, що Труновий. І справді є місцева причина подібного назви. Поблизу містечка знаходяться стародавні долмени або кам'яні надгробні пам'ятники".

  Гранітні кар'єри Коростишева, про які піде мова, довгий час простоювали, після чого були спеціально затоплені водою з підземних джерел. Сьогодні "відпочиваючі" кар'єри перетворилися в мальовничі куточки "рукотворної природи".

om 04091706 2

  Туристи приїжджають сюди за чистим лісовим повітрям і прозорою водою, що заполонила дно кар'єрів, скелясті гранітні береги яких сягають у висоту до 18 метрів. Знаходяться кар'єри відносно недалеко від Києва. І це дуже вдалий вибір для одноденного відпочинку. При цьому не можна сказати, що місцевість користується шаленою популярністю серед туристів. Хоча любителі дайвінгу та альпіністи вже давно облюбували тутешні місця, а чисті озера приваблюють рибалок.

  Маршрут ще не так активно облюбували українські турагентства, тому ніяких спеціальних покажчиків або доріжок тут не зустріти. На жаль, розмоклі в дощову погоду лісові дороги можуть стати серйозною перешкодою. Це говорить про те, що гранітні кар'єри Коростишева досі чекають своєї "зоряної години".

  Інфраструктура Коростишевських кар'єрів включає в себе три озера, а також навколишні ландшафти. Найбільш популярні серед туристів – Коростишівський каньйон і кар'єр "Високий камінь". Слід сказати, що на тлі інших кар'єрів виглядає він менш велично. Однак територія навколо каньйону більш доглянута, є альтанки, невелика оглядова площадка, спеціально обладнані спуски. Тому багато туристів насамперед їдуть до каньйону.Про "обжитість" цієї місцевості говорять сліди вогнищ... гори сміття (разом з покажчиками біля каньйонів давно пора обладнати контейнери для сміття).

om 04091706 2

 

  Не доїжджаючи до Коростишева (приблизно 1 км), важливо не пропустити поворот наліво. Як ми вже відзначали, ніяких спеціальних покажчиків і вивісок немає, а шлях до каньйону являє собою звичайну ґрунтову дорогу. Тому в якості орієнтира можна вибрати обеліск воїнам, загиблим під час Другої світової війни. Через кілька метрів, перед вами відкриється мальовнича місцевість з невеликим озером. На карті воно відзначено під непривабливим назвою "Перше озеро". За словами місцевих, в цій точці струмок розлився, ответвлившийся від річки Тетерів, утворивши таким чином озеро.

  Рухаючись грунтовою дорогою в обхід озера, вийдіть до гранітного каньйону, облямованому по периметру великими гранітними валунами. Зазначимо, що пересуватися тут слід дуже акуратно: страхувальних огорож немає. Тому не слід бездумно гнатися за ефектними фотографіями! Вода в каньйоні дійсно дуже чиста, але прохолодна. Влітку тут можна купатися, а сміливці навіть стрибають зі скель! За словами місцевих жителів, в деяких місцях глибина досягає 20 метрів.

om 04091706 2

 

  Є поблизу Коростишева також діюче підприємство "Коростишівський кар'єр", яке займається видобутком та обробкою граніту, а також інших корисних копалин. Територія підприємства, звичайно, закрита від сторонніх очей. І все ж дуже рекомендуємо не втрачати можливість, заїхавши і на цей кар'єр. Він знаходиться навпроти гранітного каньйону, по інший бік провідною в Коростишів дороги. Якщо їхати в місто, то поворот до підприємства буде знаходиться по праву сторону. Орієнтир – покажчик перед в'їздом в Коростишів, виконаний з кам'яних брил.

  Рухаючись по асфальтованій дорозі, ви побачите старий паркан з вивіскою "Гранітний кар'єр". На закритій території розташовані невеликі приватні підприємства по обробці граніту.

om 04091706 2

  Обійшовши всі ці споруди, вийдете до звичайної грунтовій дорозі, яка спускається до величного кар'єру. Його володіння набагато більші території Коростишівського каньйону. Так і заїжджі туристи зустрічаються тут рідше. Зате можна зустріти місцевих рибалок.

om 04091706 2

   Коростишівський кар'єр "Високий камінь" користується меншою популярністю серед туристів. Справа в тому, що він знаходиться "подалі від сторонніх очей" - в 15 км від Коростишівського каньйону. Тому багато заїжджі мандрівники навіть не знають про існування кар'єра "Високий камінь" і однойменного озера, розташованого поруч з ним. Проте зовсім безлюдній цю місцевість не назвеш. Тут також зустрічаються любителі шашликів. Сюди люблять приїжджати на тренувальні занурення аквалангісти. Крім того, в 150 метрах від кар'єра протікає річка Тетерів. Радимо прогулятися в її сторону!

om 04091706 2

  Щоб дістатися до "Високого каменя" слід їхати по Житомирській трасі до повороту в сторону Новогородецкого. Далі буде розвилка, де необхідно повернути ліворуч. Орієнтуйтеся по різним технічним споруди і огорожі, поруч з якими і буде кар'єр. Гранітні кар'єри в Коростишеві: Як дістатися? Дістатися до кар'єрів Коростишева не складе труднощів навіть туристу без автомобіля. Щодня в Житомир (проїжджа і Коростишів) з Києва курсують автобуси. Пункт відправлення - автостанція "Дачна", ст. м. Житомирська. Приблизний час у дорозі – 1 година 20 хвилин.

om 04091706 2

Джерело: styler.rbc.ua

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework