Червоне. Між польотом і забуттям.ФОТО

  Вже кілька разів ми з вами згадували про легендарних Терещенків. Останнім часом їх прізвище все частіше вживається як синонім меценатства, яке є неодмінним атрибутом багатства. А про те, що статки цукромагнатів були величезні – нагадують їх численні маєтності, що вціліли по країні.

  Цукрові заводи діють, столичні палаци – в ціні, а от провінційні або занепадають, або взагалі розбираються по камінчику. Червоненський маєток – не виняток.

om 05091704 2

  Терещенки придбали маєток у другій половині XIX ст. А збудував цей готичний палац польський магнат Адольф Грохольський. Хто був архітектором – не відомо.

  Грохольські володіли чималими землями й тисячами кріпаків у Волинській, Подільській губерніях. Проте, як і чимало дворян польського походження, були запідозрені у симпатіях до польського визвольного руху.

om 05091704 2

  Адольф чи то встиг емігрувати й потім помер, а може й не встиг. Його вдова Ванда, уродженка шляхетного дворянського роду Радзивіллів, продає маєтки багатіям нового часу – простолюдинам Терещенкам.

  Червоне купує чи то Нікола Терещенко, чи то його батько, родоначальник роду – Артем Терещенко. Підозрюю, що все ж Артем Якович. Після реформи 1861-го він активно скуповував у збіднілих поміщиків їх землі та мануфактури.

om 05091704 2

  Син Федір будує неподалік від палацу величезний цукровий завод. Його виробничі та адміністративні будівлі теж мають у своїх рисах щось готичне.

om 05091704 2

  Онук Артемія, Федір Федорович наслідує у 1894-му після смерті батька і палац, і завод. Судячи по рокам вже під його орудою відбулася капітальна реконструкція маєтку.

 Про те, що той собою уявляв можна лише згадувати. Мармурові сходи, дерев’яні панелі, величезна бальна зала з кришталевими люстрами, павільйони у несиметричних замкових вежах… Палац оточував великий парк, який межував із садами. Їхня загальна площа складала 58 га. В парку росли старі липи, дуби, каштани. Були тут два озера й альтанка на острівці. Перед палацом плекали декоративні газони.

  Юний Терещенко здобув чудову технічну освіту у Київському політесі. Він неймовірно палко захоплювався авіацією й ще студентом розробив кілька моделей аеропланів власної конструкції.

om 05091704 2

  Часу Федору, якого рідні звали Дориком (тобто Федориком), вистачало і на інші захоплення. На другому курсі він несподівано вирішує одружитись, причому на дівчині, старшій на п’ять років. Цікаво, що в ті часи для цього була потрібна згода керівника навчального закладу.

  У одному з заводських приміщень Федір Терещенко у 1909-му облаштовує авіамайстерню, а неподалік – аеродром. Під його керівництвом будується тут, у Червоному, кілька літаків “Терещенко-7”, причому навіть для військових потреб!

om 05091704 2

  (До речі, поблизу іншого палацу Грохольських, що у вінницькій Вороновиці, пробував конструювати свої літаки Олександр Можайський).

  Після революції і громадянської палац облаштовують під дитячий притулок. У 1928-му спалахує пожежа, яка назавжди понищила інтер’єри. Пізніше споруду підремонтували та розмістили сільське технічне училище. Після того як навчальний захід переїхав у щось більш пристосоване палац остаточно занепав.

om 05091704 2

  Вже за незалежності нікому не потрібну будівлю передають під Свято-Різдва Христового Червонський жіночий монастир Московського патріархату.

om 05091704 2

  Монахині господарюють так, як можуть. Десь вставлені склопакети, десь пусті вікна завішані поліетиленом. На палацових сходах кудкудакають кури.

  Ворота у паркані далеко не постійно розкриті для відвідувачів. Монастир – справа інтимна.

om 05091704 2

  Перед фасадом зберігся один з старих фонтанів. Другий, з голими бабами, перенесли до центру села.

  Ще від панських часів можна побачити залишки конюшень.

om 05091704 2

  Нагадаємо, селище Червоне, що на Житомирщині, отримало звання "Неймовірного села України 2017".

Джерело: tutbuv.com

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework