Стара Котельня. Падуанське городище. ФОТО

 Колись Котельниця була одним з найбільших древлянських міст. Тут, на правому березі річки Гуйви стояв великий і сильний замок, як пише Михайло Грушевський.

 Замку давно вже й нема. Як і могутнього міста. А найдревнішою спорудою нинішнього села Стара Котельня, яка дожила до наших днів, є пам’ятка не руських, а польських часів – костел Антонія Падуанського.

Стара Котельня

  На честь святого Антонія з Падуї свого часу спорудили чимало храмів. Та хоча б в селищі Руда, що на сусідній Сквирщині, або розкішний костел в Збаражі. Це й не дивно, бо Антоній – один з найпопулярніших католицьких святих.

  Між іншим, день пам’яті Антонія – 13 червня. Цього дня Антоній помер. Базиліка в Падуї де поховані його мощі – відома на весь світ, місце паломництва мільйонів прочан. Чого не скажеш про українські святині, названі на честь Антонія.

  Костел побудовано в 1786-му коштом Антонія Прушинського. На фасаді частково вціліла пам’ятна дошка про цей факт. 

  Храм залишався діючим аж до 30-х років минулого століття, тобто він пережив часи деполонізації, але міг не пережити колективізацію. З кінця 90-х костел знову діючий – сюди у неділю приїжджає ксьондз.

Стара Котельня

  Триває неспішна реставрація: один з боків костелу вкритий новою й геть бездушною штукатуркою. (Її навіть фоткати не хочеться).

  Костел стоїть на самісінькому краю городища древньої Котельниці. Городище скопано на городи, хоч колись і було “велми доброє, мало не такоє як житомирскоє”.

Стара Котельня

У центрі села в стані, наближеному до костельного заростають травою пам’ятки минулого століття. А на околиці села з дивною назвою Котельня доруйновується “банно-прачечний комбінат”.

 

Джерело: tutbuv.com

Новини Житомира 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework