Ліщин: Мандри з фотоапаратом

  Турист, котрий не полінується завернути до цього мальовничого села з траси Житомир– Сквира, не залишиться розчарованим. Ні, тут немає закинутого замку чи палацу, переобладнаного під психлікарню. Зате зберігся добротний двохсотлітній костел, десь така ж за віком садиба з навколишніми красотами у вигляді бонусу.

Ліщин

  Спершу про костел. Як пише Блека – це останній збудований в Україні бароковий костел. Його датують 1805-м роком. Буквально за кількадесят років більшість храмів стануть православними. Очевидно, як і ліщинський костел.

Ліщин

  Троїцький костел надійно захований між деревами. Тож попри монументальні риси храм виглядає цілком адекватно навколишній сільській простоті.

Ліщин

  Поруч – дзвіниця, ровесниця храму.

Ліщин

  Перша згадка про Ліщин (а отже і офіційна дата його заснування – 1566-й рік. Хоча очевидно, що поселення давніше, бо про Ліщин згадується у переліку маєтностей покійного Фрідріха Горностая.

  Магнати Горностаї були кальвіністами й активно насаджували протестантство на Київщині. Проте цим віянням остаточний край було покладено в середині XVII ст. Останнього пастора з Ліщина вигнали козаки.

Ліщин

  У такому палацику зараз школа. 

Ліщин

  Шляхетне походження двохсотлітньої садиби видають хіба колони, яких залишилось менше, ніж було колись.

Ліщин

Ліщин

   Ще один палац – культури, розташований у теперішньому центрі села.

Ліщин

  Стан цієї споруди теж не найкращий.

Ліщин

   Розташований навпроти дитячий садок оточений настільки надійним парканом, що батьки можуть за свої чада не переживати.

Ліщин

Ліщин

Ліщин

   Років 50 тому до Ліщина приєднали сусіднє село Тулин. І мені здається, що саме в Тулині розташовані і костел, і палацик. А розділяла поселення неспішна Гуйва, притока Тетерева.

Ліщин

   В період активного будівництва мінігес (це 50-і роки минулого століття) в селі також спорудили свою електростанцію. Не так давно її відродили і зараз вона щось там трішки виробляє.

Ліщин

ЛіщинДжерело: tutbuv.com

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework