Рівненські музейники у Радомишлі побачили диво. ФОТО

  Можна багато прочитати про це місто, про унікальний музей, про папірню. Але побачене перевершить будь-яку попередню інформацію.

  Це не так і далеко від Рівного, якихось 3,5 год. подорожі і ви в районному центрі Житомирської області Радомишлі. Містечко з населенням 15 тисяч на лівому березі річки Тетерів, за 90 км від Києва. А в історичному аспекті – одне із найстаріших міст Полісся й України, що згадується вже в літописах ХІІ ст. (правда називалося воно тоді Мичеськ за назвою річки – Мика).

  Тут граніт виходить на поверхню, а по ньому вистрибує річка, розливається склом ставок, а навколо стіною стоїть поліський ліс. Краса та й годі!

  Ольга Вадимівна Богомолець – відомий лікар та громадський діяч, придбала у 2007 році старий поруйнований млин і до 2011 року створила тут приватний історико-культурний комплекс «Замок Радомисль».

  І тепер звідусіль їдуть сюди туристи, щоб побачити єдиний у світі музей української домашньої ікони ХVІІ – ХХ ст. Це найбільший музей ікон у Східній Європі, його експозиція «Душа України» – найбільша християнська експозиція в країні. В основі музейної збірки понад 5 тисяч домашніх образів з усіх куточків України, які зібрала і врятувала від знищення Ольга Богомолець.

  Директор Рівненського краєзнавчого музею подарував радимишльським музейникам наші краєзнавчі розвідки.

  «Замок Радомисль» – це комплекс, який включає в себе окрім музею, чудовий ландшафтний парк, концертну залу, готель «Via Regia» (королівський шлях), трапезну.

  Саме королівський шлях, який вже існує віками довжиною в 4500 км. І проходить через 8 європейських держав, сьогодні є «Великим культурним шляхом Ради Європи». Нагадаємо, що цей шлях проходить і через Рівненщину, і через Радомишль.

  А ще славиться Радомишль своєю папірнею. У 1615 році архімандрит Києво-Печерського монастиря Єлисей Плетенецький для потреб Лаври побудував у місті паперову фабрику – папірню. Це була перша папірня в східній і центральній Україні (на той момент вже існували папірні у Львові та в Острозі), що поклала початок книгодрукуванню в Україні. Папір переправляли річкою Тетерів до Київської Лаври, де і відбувалося книгодрукування. Вже тоді на кожній сторінці паперу були надруковані водяні знаки з особистим гербом Єлисея Плетенецького.

  І нині скульптура монаха Єлисея в човні із розкритою книгою і свічкою назавжди встановлена серед води на території комплексу.

  А кожен, хто відвідує музей, може побувати на проведенні майстер-класу із виготовлення паперу за старими технологіями на старовинних станках, що проводиться через кожну годину і всього лише за 20 грн. одержати унікальний аркуш. Це дійство зачаровує однаково і дітей, і дорослих.

  Все, представлене в музеї, має відкритий доступ. Оглядати ікони чи предмети не заважають вітрини чи скло. В залах багато простору і є можливість, будучи в групі, залишатись сам на сам з предметом, який тебе найбільше приваблює. Насправді, це є сучасний європейський музей. А всі працівники комплексу, на яких ділянках вони б не працювали, мають одяг в кольорі, що відповідає кольору цегляної вежі у стилі ХVІ ст.

  Ікон і старожитностей так багато, що однією екскурсією всього не обійняти. І хочеться ще не один раз тут побувати і дуже уважно подивитись на кожен образ, відчути ту велику силу святості й народної душі вкладеної в кожен зображений святий лик.

om 21091704 2

om 21091704 2 om 21091704 2 om 21091704 2 om 21091704 2 om 21091704 2 om 21091704 2 om 21091704 2 om 21091704 2 om 21091704 2

Джерело: rvnews.rv.ua

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework