На Житомирщині є своє ластівчине гніздо.ФОТО

  Чортория село давнє, відоме ще з XV століття. Тепер воно зветься Старою Чорториєю. А його новозбудований присілок – Новою. В цих краях билися загони Максима Кривоноса, тут вирушали у свій зимовий похід війська УНР.

 

  Чорторий – то вир, коловорот, крутіж. Ніби сам диявол затягує під воду: відомо ж, що саме в тихому болоті чорти водяться.

Нова Чорторія

  Дві Чорториї розділяє широка долина Случа із заболоченими ставами. Тут височіє чи не найбільший на свій час паровий млин.

Нова Чорторія

  Багатоповерховий велетень виробляв, як пише Блека, до 500 000 пудів пшеничної муки різних сортів.

Нова Чорторія

Нова Чорторія

  Причому діє і по сей день. Хоч припускаю, що не зовсім як млин, бо ніякого гуркоту, який мав би все ж бути, не чути. На табличці вказано, що це Новочорторийський млинзавод. Будівля вся обліплена ластівчиними гніздами, деякі з яких, припускаю, є ровесниками млина.

Нова Чорторія

Нова Чорторія

  Та головною пам’яткою Нової Чорториї є палац польських шляхтичів Прушинських.

Нова Чорторія

  Бароковий палац постав тут в першій половині XIX ст. З того часу будівлю кілька разів перебудовували. Зокрема і за нових власників, Оржевських. Добре видно, що другий поверх на крилах садиби добудовано пізніше.

Нова Чорторія

  До наших днів вцілілі й окремі інтер’єри. Зараз тут розміщується Новочорторийський аграрний технікум. Не найкращий, але все ж справжній господар для пам’ятки архітектури. Це точно краще за безгосподарність.

Нова Чорторія

  До наших днів дожила й оригінальна брама палацу та прибрамний будиночок.

Нова Чорторія

  Садиба стоїть посеред чималого парку.

Нова Чорторія

  Колись він мав площу понад 70 гектарів. Близько 50 порід дерев оточують великі галявини й алеї.

Нова Чорторія

   На території парку вціліла церква, побудована на початку XX ст. Вона стала усипальнею генерала Петра Оржевського. На жаль, в повоєнні роки храм було варварські понищено.

Нова Чорторія

  У сусідній Старій Чорториї вцілів інший, значно більший за розмірами храм. Не так давно до вікової споруди було добудовано дзвіницю.

Нова Чорторія

  Загалом на відміну від сотень інших місць, Чорторийські пам’ятки не справляють враження занедбаності. Та й самі села виглядають якщо не багато, то принаймні як звичайні українські села, а не Богом забуті діри на мапі.

Нова Чорторія

Джерело: tutbuv.com

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework