Бізнес на висоті: навіщо ресторану літаки

  Ставка на сарафанне радіо, незвичайна локація і меню від іменитого шеф-кухаря допомогли гриль-клубу «Авіатик» в Житомирі стати популярним далеко за межами області.

  Коли до вас вранці прилітають на приватному літаку з Києва випити чашку лате, або просять надсилати посилки зі стейками на борту вертольота – значить усе йде за планом. Відкритий восени минулого року гриль-клуб «Авіатик» всього за півроку став одним з найпопулярніших закладів Житомира.

  «Ми просто вирішили, що літаки, відкритий простір, чисте повітря і м'ясо – це виграшна комбінація», – віджартовується один із засновників і шеф-кухар «Авіатика» Віктор Фіалковський.

  Замість ресторанного залу він запросив гостей на борт літака – прямокутні столи з сидіннями зі справжнього Boeing розставлені по всьому залу гриль-клубу. На барній стійці – панель управління Ан-2. Коли стоїш перед нею і вимикається світло, ти ніби дивишся на злітну смугу.

  Краєвид з вікон «Авіатика» і справді унікальний – з жодного оглядового майданчика не видно злітну смугу в усі чотири сторони світу і до самого горизонту.

om 18101702 1

  Сидиш за столом, жуєш соковитий стейк середнього прожарювання і спостерігаєш, як в декількох сот метрах від тебе злітає літак, вертоліт або повітряна куля. Можна покататися і самому. Гриль-клуб і авіаклуб тісно співпрацюють. Гості люблять після польоту зайти пообідати, або ж навпаки випити чашку кави перед тим, як відірватися від землі.

  По всьому залу «Авіатика» підсвічування і ілюмінація, як на борту справжнього літака. Вона, признається Фіалковський, більше для антуражу. Справжні фанати техніки гідним чином оцінять над входом гвинт літака Як-52. На лампі повісили діючу модель літака Мустанг. Він на поршневому двигуні і працює на бензині.

  Крім банкетного залу з виглядом на злітну смугу, є літній майданчик з доглянутими зеленими газонами, сценою та дитячими зонами. Він займає приблизно гектар і вміщує близько 2 тис. осіб. Улітку тут проходив щорічний авіаційний фестиваль, а восени обіцяє приїхати група «Баста» з концертом.

  Проводили тут і вподобані українцями фестивалі вуличної їжі. «З таким же розмахом, як і в столиці», – згадує ресторатор. Фіалковський – великий любитель фестивалів, конкурсів і різних активностей, тому вся його команда готова в будь-який момент нагодувати сотні, а то й тисячі гостей.

  Стейки, шашлики, плов і бургери під час фестивалю вельми сподобалися відвідувачам. На наступний день соцмережі наповнили фотографії, які стали гарною рекламою для «Авіатика».

  Хоча спочатку заклад хотіли зробити закритим клубом за інтересами, куди приїжджали б посвячені в його існування гості. Однак не вийшло. Абсолютно без реклами буквально зі старту на гриль-клуб посипалися замовлення банкетів – відразу на 60-70 гостей.

om 18101702 1

  Зараз про житомирський гриль-клуб знають далеко за межами області. В основному залі завжди сидять відвідувачі, а банкети замовляють заздалегідь і наперед.

  «У нас є гості, які з Києва прилітають, щоб випити лате. Я коли вперше побачив, думав, що мені здалося. Але коли людина стала щотижня прилітати і замовляти лате та мінеральну воду, то я зрозумів – ми працюємо правильно», – сміється Фіалковський. 

  Меню в своєму ресторані майстер-шеф змінює кілька разів на рік залежно від сезонності продуктів. Головне правило – цікаві поєднання і суворий мінімалізм. Продукти повинні бути свіжими, органічними і якісними. Інакше це не ресторан, а заклад громадського харчування, вважає шеф.

  «Краще зробити невелике меню, зрозуміле і цікаве, на яке будуть ходити люди. А залежно від сезону можна додавати або змінювати якісь рецепти», – ділиться 15-річним досвідом ресторатор.

  У його активах організація обслуговування дипломатичних делегацій і десятки перемог у національних і міжнародних конкурсах. Зараз Віктор Фіалковський відомий і успішний ресторатор, член правління асоціації кулінарів України та голова обласної асоціації, телеведучий програми «ТВ Шеф» і тренер кулінарної збірної Житомирської області.

  Команда, яка працює в «Авіатику», змінює з ним вже третю кухню. Це перевірені часом професіонали, переможці різних конкурсів.

  «Для них це фактично безкоштовний майстер-клас на кухні, – віджартовується Фіалковський. – Я постійно готую їх на різноманітні змагання. Потрібно тримати себе в тонусі».

  Обслуговуючий персонал – барменів, офіціантів і адміністраторів – забрали з топових закладів міста. Переманили, зізнається ресторатор, – кого ставленням, кого зарплатою. Відбирали далеко не всіх, всю зиму шукали, придивлялися, щоб влітку розпочати роботу в повному режимі.

  Хоча гастрономічний ландшафт в Україні постійно змінюється, Фіалковський впевнений, що у Житомира в цьому плані є всі шанси стати Меккою гастрономічного туриста. Як би не розвивався демократичний сегмент, попит на висококласні ресторани залишається високим.

  Не без гордості розповідає, як позаминулого року молодіжна команда кулінарів під його керівництвом забрала відразу 18 медалей на всеукраїнському турнірі.

  «Я хочу, щоб у нас були гідні кухарі. Дуже шкода, що молоді талановиті хлопці їдуть за кордон. Хочеться показати їм, що навіть в Житомирі можна заробляти ті ж гроші, що платять в Європі, тільки працювати потрібно як годиться», – каже Фіалковський.

om 18101702 1

  Головне його правило – гість повинен залишитися задоволеним. Працює за цим принципом не перший рік і не має наміру від нього відмовлятися на догоду масмаркету.

  «Багато хто зараз керується правилом: якщо вам щось не подобається – йдіть. Це одна з найбільш кричущих помилок в ресторанному бізнесі. Це індустрія гостинності – людина повинна піти ситою, щасливою і задоволеною. Потрібно зробити все, щоб їй захотілося до мене повернутися», – резюмує ресторатор.

Джерело: m.biz.nv.ua

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework