Монастир, побудований на розвалинах графської садиби на Житомирщині. ФОТО

  Неподалік від Житомира, на руїнах колишньої графської садиби, де в радянські роки працював протитуберкульозний санаторій, сьогодні розвивається жіночий монастир святої преподобномучениці Анастасії Римлянині. Працями і молитвами лагідних черниць тут з'явилися акуратні келії, невеликий храм і красивий собор. Район цей носить поетичну назву Мальованка.

  Вогник живої віри спалахнув тут ще навесні 1999 року. З тих пір сестри монастиря постійно відчувають незриму присутність своєї небесної покровительки - Анастасії Римлянині, яка є і покровителькою Житомира.

  Свята Анастасія жила у роки царя Декія і його співправителя Валеріана. Після смерті батьків її виховували в жіночому монастирі, що знаходиться неподалік від Риму, в відокремленому місці. Ледь досягнувши повноліття, дівчина стала настільки красивою, що багато знатних римляни пристрасно бажали взяти її в дружини. Але подвижниця, відкинувши мирські блага, пішла в черниці. Обурені язичники спробували обмовити її перед воєначальником: «Ця дівчина, - говорили вони, - не тільки не хоче мати чоловіка, але і над способом життя нашим поглумиться, насміхається над богами нашими і вірує в Розіп'ятого».

  Почувши про красу юної черниці, воєначальник наказав своїм слугам негайно привести її. Увірвавшись в монастир, вони наклали на шию дівчини залізні ланцюги і потягли її в місто. Бажаючи пощадити Анастасію, воєначальник Пров порадив їй поклонитися поганським «богам» і вийти заміж «за чоловіка вельможного, близького до царського престолу» (можливо, він мав на увазі себе). Коли ж свята відмовилася від усіх принад світського життя, її розтягнули і прив'язали до чотирьох стовпів головою вниз, били палицями і палили вогнем. Але замість стогону вона молилася. Тоді кати прив'язали її до колеса і, обертаючи, переламали всі кістки. Анастасія знову звернулася до Господа, і - колесо раптом зупинилося, а вона, відв'язана невидимою силою, встала абсолютно здоровою і неушкодженою. Побачивши таке чудо, воєначальник не напоумилася, але, навпаки, посилив муки: Анастасії стругали ребра, вирвали язик і врешті-решт відрубали голову. Святе тіло викинули на поживу звірам, але воно збереглося недоторканим: віруючі зібрали відсічені частини і сховали в затишному місці ...

  У 60-х роках XIX століття чесна глава святої Анастасії прибула до Житомира: як дар від Антіохійського Патріарха Ієрофея її привіз Архієпископ Волинський і Житомирський Модест (Стрельницкий). До революції святиня перебувала в нижньому храмі Свято-Преображенського собору. За молитовним зверненням до святої Анастасії Римлянині відбувалося безліч чудес і зцілень. До чудотворним мощам приїжджали паломники не тільки з Волині, а й з Казані, Санкт-Петербурга, Варшави ... Тут благословляли депутатів від Волинського краю в Державну Думу, зустрічали новий рік учні церковно-парафіяльних шкіл, молилися новобранці перед відправкою на фронти Першої світової.

  У роки більшовицьких гонінь Свято-Анастасіївському церкву осквернили і закрили. Чесна глава таємниче зникла і з'явилася тільки в 1941 році, коли Богослужіння в обителі поновилися. Вдруге вона зникла в той час, коли знову стали закривати храми. Віруючі житомиряни сподіваються, що з часом мощі святої Анастасії знову будуть знайдені. Можливо, щира молитва насельниць недавно відкрився Свято-Анастасіївського жіночого монастиря допоможе здійснитися цій надії і Господь знову явить чесну главу преподобномучениці Анастасії.

Джерело: azbyka.ru

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework