Неймовірний дерев'яний костел з особливим інтер'єром на Житомирщині. ФОТО

  З першої чверті XIX століття на теренах нинішнього села Новий Завод стали осідати переселенці з Польщі, а перша згадка про поселення датується 1823 роком. Нині воно має близько півтисячі мешканців.

  Римо-католики села належали до парафії у Пулинах (пізніша назва - Червоноармійськ). 11 квітня 1905 року настоятель пулинської парафії о. Вікентій Рубікаса та інспектор Житомирської Духовної семінарії о. Ян Загурський заклали наріжний камінь у фундамент філіального дерев'яного храму у Новому Заводі, який коштом парафіян та Кароля Шленкера на виділеній ним земельній ділянці було споруджено і освячено 1906 року. У 1911 році костел став парафіяльним, а першим настоятелем був о. А. Паславський. 1935 року за настоятеля о. С. Яхневича храм закрили, перетворивши його на клуб, а в парафіяльному будинку розмістили лікарню.

  Через декілька років дозволили відправляти в костелі Меси, які відбувалися дуже рідко і з великими труднощами (доїжджали священики з Житомира або Бердичева). Наприкінці війни парафіяльний будинок був пошкоджений, у 70-х роках місцева влада відремонтувала його, облаштувавши у ньому дитячий садок. 1998 року влада повернула парафіяльний будинок. Зусиллями оо.-паллотинів (товариство Католицького Апостольства), котрі з початку 90-х років минулого століття обслуговують Новий Завод, відремонтовані всі костельні приміщення. om 10111709 2 om 10111709 2 om 10111709 2

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework