Палац, що на Житомирщині, увійшов в десятку занедбаних замків України, які можуть зникнути

  Серед українських пам’яток архітектури є чимало атмосферних палаців та середньовічних замків, які добре збереглись. Значна частина старовинної забудови розташовується в західних регіонах, однак у всіх областях є важливі пам'ятки архітектури, які зникають на очах.

  ТСН.Туризм підготував підбірку замків та палаців України, які варто відреставрувати та зберегти для наступних поколінь.

Палац Терещенків

om 24111703 1

Палац розташований в селі Червоне Андрушівського району Житомирської області. Стиль палацу – неоготика. Він збудований на початку XIX століття на кошти польського шляхтича Адольфа Грохольського. Однак згодом маєток викупили українські меценати – брати Терещенки, які значно розбудували палац, розширили та оновили парк. Саме з їхнім іменем нині асоціюється садиба.

Руйнуватись палац почав з приходом більшовицької влади. Після 1917 року тут розміщувались дитячий інтернат та ПТУ, а згодом будівля пережила пожежу. Це й призвело до запустіння та руйнування неоготичного палацу.

Нині палац Грохольських-Терещенків належить жіночому монастирю Святого Різдва Христового. Деякі кімнати будівлі використовуються ченцями, однак більша частина будівлі стоїть пусткою. Крім палацу, збереглись стайні, лівий флігель та фонтан.

Палац Остен-Сакен

om 24111703 1

Руїни палацу розташовані на Київщині у Києво-Святошинському районі, між селами Мироцьке та Немішаєве. Фасади палацових стін щедро декоровані цегляними візерунками й, хоча від будівлі залишилась суцільна руїна, сюди все-одно тягнуться туристи. Окрім того, навколо палацу розкинувся чималий парк, який був висаджений, аж до берегів річки Орлянки, що тут протікає.

Вважається, що палац був збудований у XIX столітті на кошти графа Карла Сакена. Родовий маєток, імовірно, передавався з покоління до покоління, аж до приходу більшовиків на українські землі. При цьому, нащадки графа носили прізвище Остен-Сакен, звідки й походить умовна назва маєтку.

Читайте також: Подорож на вихідних. 7 місць Київщини, які вирізняються неповторною атмосферою

За радянських часів у палаці розміщувався біохімічний завод. Після того, як на заводі спалахнула пожежа, палац згорів до цурки й залишились лише стіни. Відтоді будівля стоїть пусткою.

 

Палац Санґушків

om 24111703 1

Руїни палацу Санґушків розташовані в місті Ізяслав Хмельницької області, на березі Горинського водосховища. Стиль палацу – бароко. Його було зведено у XVIII столітті , як волинську резиденцію князів, поряд з Новозаславським замком, який уже існує. Однак перебудова була настільки значуща, що палац та оновлений замок почали називати іменем Санґушків.

Занепад палацу розпочався наприкінці XIX століття, коли він стає власністю Російської імперської армії. Тоді в стінах будівлі розмістили казарми. За часів СРСР за палацом не доглядали, а тому він поступово руйнувався. Водночас, і за час незалежності в Україні йому не реставрували, а тому будівля стоїть в руїні.

Поряд із палацом розташовується Костел святого Йосипа та монастир отців Лазаритів збудований за часів Санґушків. Його будівля збереглась значно краще ніж палац.

 

Палац Тора Ланге

om 24111703 1

Палац Ланге розташований в селі Нападіївка, Липовецького району Вінницької області. Стиль палацу – класицизм. Будівлю та невеличкий навколишній парк було закладено у XVIII столітті. Останнім власником садиби був данський поет та дипломат Тор Ланге. Палац невеличкий, однак надзвичайно елегантний та симетричний – з фасаду виділяються три ризаліти, а головний вхід прикрашує портик з вісьмома колонами.

Крім поруйнованого палацу, в садибі є: флігель, брама та залишки парку. Понівечену будівлю з залишками старовинної ліпнини над вікнами та проходами вдається зберегти завдяки тому, що в неї вцілілий дах.

 

Палац Потоцьких

om 24111703 1

Один із палаців Потоцьких розташовується в місті Тульчин Вінницької області. Закладений він у кінці XVIII століття. Засновником маєтку був граф Станіслав Потоцький, той самий, що й заклав Софіївський парк у місті Умань. Крім цього маєтку, в Україні збереглась ціла низка садиб графа, адже він володів численними землями.

Стиль палацу – класицизм. Від 1984 року приміщення займає Тульчинське училище культури. А тому основна будівля добре збереглась та не зазнала тотального руйнування. Однак, непогано зберігся лише двір та передній фасад палацу, а також паркан навколо основного ансамблю будівлі. Натомість, два флігелі та задній фасад палацу перебувають в поганому стані та потребують негайної реставрації. За палацом розташовується величезний парк, який також потребує догляду.

Випускники училища розповідають, що два десятиліття тому інтер’єри палацу, паркет та розкішні сходи на другий поверх були в значно кращому стані. Але за останні роки стан внутрішньої оздоби палацу помітно погіршився.

 

Палац Даховських

om 24111703 1

Палац Даховських розташовується в селі Леськове Монастирищенського району Черкаської області. Стиль будівлі – неоготика. За легендою, палац збудований за зразком англійського замку в середині XIX століття. Леськівський палац з’явився на кошти магната Казимира Даховського, який заздрив славі Софіївського парку, збудованого графом Потоцьким. А тому, крім палацу ,тут був розбитий пейзажний парк на березі ставу.

Садиба складалась з палацу, флігелів, службових приміщень та стайнь. Нині палац поступово руйнується та залишається занедбаним. Однак, від червня 2013 року він отримала статус історико-культурного заповідника державного значення.

 

Палац Муравйових-Апостолів

om 24111703 1

Садиба Муравйових-Апостолів розташована на околиці села Хомутець, неподалік від курорту Миргород в Полтавській області. Маєток розбудував на початку XIX століття нащадок українського гетьмана Данила Апостола, дипломат Іван Муравйов-Апостол.

Будівля палацу має форму орла з розправленими крилами. Це було популярним архітектурним рішенням того періоду. Навколо нього зберігся чималий, проте занедбаний, французький парк. Палац поступово руйнується, в ньому подекуди навіть провалена стеля. Тим паче, коли тут жив дипломат, до садиби приїжджало чимало знаті. Вважається, що тут неодноразово гостювали навіть декабрист Павло Пестель та письменник Антон Чехов. Сам же Іван Муравйов-Апостол залишив маєток та виїхав за кордон, після провалу повстання декабристів.

 

Садиба Попова

om 24111703 1


Садиба розташовується в місті Василівка Запорізької області. Архітектурні пам’ятки садиби – одні з небагатьох, які збереглись в області. В будівлях розміщуються музеї, серед яких "Садиба періоду Дикого Поля" та "Музей Попова".

Стиль збережених будівель – неоготика. Заснував тут поселення генерал Російської імперії Василь Попов у кінці XVII століття. Однак, розбудовав маєток та заклав численні господарські будівлі, вже в XIX столітті внук генерала, якого теж звали Василь.

Незважаючи на задовільний стан будівель, що входять до садиби, вони все одно потребують реставрації та відновлення. Зокрема це стосується фасадів.

 

Червоногородський замок

om 24111703 1

Руїни двох замкових веж та поруйнований костел розташовані неподалік від села Нирків Заліщицького району Тернопільської області. Стиль замку – неоренесанс. Руїни височіють на пагорбі, який огинає річка Джурин. Місцевість цікава тим, що на руїни відкривається гарна панорама. Неподалік від залишків твердині є найбільший водоспад рівнинної України – Джуринський, а також печери та дещо менші водоспади.

Замок неодноразово перебудовувався. Останні добудови були зроблені XIX столітті. Навколо будівлі був панський парк з фонтаном. Однак, маєток зазнав значних руйнувань під час Першої Світової війни та відтоді поступово руйнувався.

 

Замок Острозьких

om 24111703 1

Руїни величезного замку розташовані в Старому Селі, неподалік від Львова. Стиль замку – ренесанс. Старосільський замок вважається найбільшим на Львівщині, його площа – близько 2 га. Твердиня була збудована на кошти князів Острозьких наприкінці XVII століття.

Замок має близьку до трикутної форму. При будівництві його прикрашувало мінімум 5 веж, більшість з яких сьогодні поруйновані, однак непогано збереглись мури, які обрамлюють замкове подвір’я.

 

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework