Невідома Житомирщина. Миропіль: поселення трипільської культури, давньоруське городище та архітектурні пам'ятки

  Миропіль – селище на берегах річок Случ та Чоботівка Романівського району, Житомирської області.

  На території селища знайдено знаряддя часiв неолiту, поселення трипільської культури, слов’янські кургани 6 – 8 ст. та давньоруське городище. Перша документальна згадка про Миропіль як про село Сапогів в Литовській метриці датується 1440-1498 рр. В кінці 16 ст. поселення стало називатися Миропіллям, а пізніше – Мирополем. Миропіль був у власності Острозьких, Любомирських, Валевських, Джедуських, Ростворовських, а з 1846р. до 1917р. належав родині Чапських, розповідає travelua.com.ua

Чапских дворец Миропіль

  Після реформи 1861 р. в Мирополі розвиваються винокурний, пивоварний, вовночесальний промисли та виробництво будівельних матеріалів. Значним промисловим підприємством селища була паперова фабрика Чапських , перша документальна згадка про яку відноситься до 1832 р. Фабрику орендували Шапіто, Фреков, Дінісман, Кастелян. В 1872 р. вступає в експлуатацію залізниця Бердичів-Шепетівка. Сучасний Миропіль утворено об’єднанням сіл Кам’янка, Старий Миропіль, Новий Миропіль та Миропільв 1957 р.

Миропіль

  Архітектурною пам’яткою Мирополя є римо-католицький костьол Св. Антонія, побудований у 1820 р. Анною Ростворовською. Зовні споруди костьолу встановлено скульптуру святого Антонія.

Миропіль

Миропіль хрест

  В сер. 19ст. було встановлено кам’яний хрест, який витесав місцевий майстер Степан Клименко. Хрест споруджено з нагоди відміни кріпосного права. В центрі села побудовано нову Свято-Миколаївську Церкву.

Свято-Миколаївська Церква Миропіль

 

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework