Невідома Житомирщина: Храм, який поєднав в собі риси європейського бароко і класицизму. ФОТО

  Церкву зводили як уніатську, відповідно й фундатором її був ополячений українець із білоруського Вітебська — такий собі шляхтич Павло Борейко, чашничий Житомирський. Багато зусиль при будівництві доклав і місцевий парох Томаш (Хома) Сушницький, який старанно збирав кошти по людях.

   Монументальний храм вийшов на славу — тож і пережив усі лихоліття, що регулярно накочувалися на край, - розповідає parafia.org.ua.

  Історія святині нетривіальна.У 1795 році церкву перевели на римо-католицтво (в якості поміщицької, тобто приватної), аби уникнути переходу на православ’я, який після остаточного розподілу Польщі став неминучим для парафіяльних храмів. В такому статусі церква перебула до 1869 року, коли була опечатана і навіть замурована (буцімто за малочисельністю римо-католиків), — насправді ж репресована після другого польського повстання.

Церква Різдва Пресвятої Богородиці

  У 1895 році державна машина остаточно подолала опір поляків: тодішні поміщики (волею чи неволею — точно невідомо) віддали храм православній громаді села. У 1930-х рр. церкву було сплюндровано безбожною владою, та в часі німецької окупації знову відкрито. Відтоді й дотепер — це діюча церква УПЦ Московського Патріархату.

  Архітектурно храм поєдав в собі риси європейського бароко і класицизму, проте не без українства у вигляді восьмерика верху і ще чогось невловимого. Та й класичний український ландшафт, в який церкву уписано м’яко і досконало — над усі похвали.

Церква Різдва Пресвятої Богородиці

  Надзвичайно цінними є темперні розписи інтер’єру храму. Це — чи не єдиний майже повністю збережений витвір відомого ікономаляра епохи пізнього бароко Йозефа Прагтля (за іншою транскрипцією — Прехтля). Вишукано-стриманий колорит доповнює канонічну тематику фресок напрочуд вдало.

Церква Різдва Пресвятої Богородиці

Церква Різдва Пресвятої Богородиці

Церква Різдва Пресвятої Богородиці

Церква Різдва Пресвятої Богородиці

Церква Різдва Пресвятої Богородиці

  Тож поспішайте побачити неповторний храм!

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework