Найцінніший зразок класицистичного стилю в архітектурі дерев’яних храмів Українського Полісся

  Церква Різдва Пресвятої Богородиці побудована 1835 року. Знаходиться вона в смт Лугини Житомирської області.

  Віктор Завада називає церкву «найціннішим зразком класицистичного стилю в архітектурі дерев’яних храмів Українського Полісся». І хоч ми не бачили усіх інших зразків, либонь, можемо погодитися з корифеєм. І місце на невисокому пагорбі, і спокійна блакить стін, і лагідні усмішки двох напівкруглих вікон (професіонали називають їх півциркульними) — усе налаштовує на піднесено-святковий лад. Усередині враження підсилюється. Тут панує симпатичний іконостас з чудовими Царськими вратами та кількома первісними іконами. Простір храму залитий світлом. Морем світла — вікна ж великі півциркульні!

  Хороше, дуже хороше молитися під цим високим склепінням з традиційними ригелями (нехай і не різьбленими). Неабияк збадьорює дух чудова виносна ікона (також первісна) — її кивот пофарбовано у «жовто-блакитні наші кольори».

  Тож їдучи Варшавською трасою, не проминайте Лугини. Вам там сподобається.

  «P.S. А тепер сувора і навіть антиномічна правда життя. Віднедавна церкву узято в жахливий сіруватий пластик, а маківку — в ядучо-золотавий нітрид титану. Навіщо — очевидно, знають тільки настоятель і спонсори. Боїмося, причини надто банальні і належать аж ніяк не до архітектурної сфери: в ремонті не було жодної потреби.

  Тож дивіться на наші старі фото і моліться за тих, хто чудово відає, що творить. І до того, як Господь урозумить своїх нерозумних дітей, об’їжджайте Лугини десятою дорогою», - розповідає parafia.org.ua.

n 2612173 1

n 2612173 1

n 2612173 1

n 2612173 1

n 2612173 1

n 2612173 1

n 2612173 1

n 2612173 1

Джерело: parafia.org.ua

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework