Невідома Житомирщина: Одна із найвидатніших церков – 1757 року

  У  селі  Краївщина, що у Хорошівському районі є Михайлівська церква, яка побудована у 1757 році та дзвіниця - 1854 року.

  Григорій Логвин назвав церкву «однією з найвидатніших». Погоджуємося, але із одним застереженням. Як на нас, трохи кульгає чистота стилю. Маємо на увазі не тільки уніфіковані хрести над банями, нав’язливу ознаку нинішнього часу. Напівциркульні вікна — то класицизм. Цікаво, що вони прикрашають не лише вівтар, а й наву Михайлівської церкви — украй рідкісне явище в народній УЦА. Трохи напружує і горизонтальна шалівка, непритаманна для подібних храмів.

  На жаль, в інтер’єрі не збереглося нічого видатного: старий іконостас давним-давно зник, стіни і склепіння оббито фарбованим лінолеумом, різьблені ригелі відсутні… Останній факт свідчить про те, що церква є перехідною до волинської школи. Що ж, усе відносно — навіть у нашій видатній класифікації…

  Натомість дорога до храму хоч і не видатна, зате цілком конкретна. Запевняємо: нестерпну легкість буття на цьому двадцятикілометровому відгалуженні від траси відчують усі — як екзистенціалісти, так і релятивісти.

n 2912174 1

n 2912174 1

n 2912174 1

n 2912174 1

n 2912174 1

n 2912174 1

Джерело: parafia.org.ua

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework