Цікаві факти про ставку Гіммлера під Житомиром

  Таємничий об'єкт керівництва Третього Рейху можна знайти і в Україні. Неподалік Житомира збереглися залишки ставки райхсфюрера СС - Генріха Гіммлера.

   Історія ставки Гіммлера

  Будівництво ставки почалося в жовтні 1941 року в селищі Гуйва, що під Житомиром. Командний пункт райхсфюрера СС Генріха Гіммлера будували радянські полонені. Будівництво завершилося в липні 1942 року. Ставка отримала назву «Гегевальд», що в перекладі означає «Заповідний ліс».

  Площа території становила 12 соток і була замаскована насадженнями. На території знаходяться: двоповерховий штаб військового керівництва, бункери, тенісні корти. Останні були надійно захищені і мали стіни товщиною 3 метри і півметровий шар гуми для додатково захисту від повітряної атаки.

  Про ставку «Гегевальд» світова спільнота дізналася з мемуарів Шелленберга в 1956 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гіммлер Святкував Свій День Народження В Штаб-Квартирі Під Житомиром. ФОТО

  Що подивитися в ставці Гіммлера

  До наших днів збереглося два бункери. Один з них місцеві жителі використовують для зберігання овочів, інший - знаходиться на території військової частини, тому доступ до нього закритий.

  Неподалік бункера розташовуються пожежні гідранти, між іншим - до сих пір в робочому стані, і німецьке кладовище.

  Цікаві факти

  У ставці відбулися кілька важливих зустрічей, хоча Гіммлер був в «Гегевальді» тільки під час перебування Гітлера у ставці «Вервольф». До «Гегевальду» таємно приїжджали Шелленберг, Ламмерс, Ріббентроп і Еріх Кох - райхкомісар України.

  На подив, ставку не намагалися ні разу знищити, хоча поруч дислокувалися партизани. Хоча кажуть що він одного разу есесівці затримали групу партизанів з радіопристроїв, які хотіли знищити ставку Гіммлера. Доля партизанів досі залишається невідомою і ніяких документальних підтверджень цієї події не знайдені.

  У серпні 1942 в «Гегевальді» вперше було озвучено план «Ост» по заселенню Східної Європи німцями. На таємній нараді були присутні вище керівництво поліції і СС.

  Існує думка, що два бункери з'єднані між собою підземними тунелями, але ні підтверджень, ні спростувань цього поки не знайдені.

  Як доїхати

  Селище Гуйва розташоване в 4 кілометрах на південь від Житомира.

  З Житомира легше доїхати на автомобілі по автодорозі М-21 (Бердичівське шосе) до селища Гуйва, на світлофорі повернути ліворуч і через 200 метрів зліва розташований колишній командний пункт і бункер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Смт. Гуйва: Колишній осідок нацистського рейхсфюрера Генріха Гіммлера та закинутий бункер, оповитий таємницями

Джерело: itinery.com.ua

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework