Визначні місця Житомирщини: ТОП-6 де можна яскраво провести вихідні

  Нарешті погода радує теплими промінчиками сонця. Попереду яскраві вихідні і якщо ви ще не знаєте, як їх провести пропонуємо вам ТОП-6 визначних місць Житомирщини, де цікаво можна провести час.

  Замок Радомисль

  Історично — це не замок, а збудована 1612 року монахами Києво-Печерської Лаври фабрика з виробництва паперу для друку священних книг. Папірня в Радомишлі повинна була забезпечити потреби православного друкарства. Саме на цьому папері у 1616 році було надруковано першу в Києві книгу – “Часослов”.

  Зважаючи на тогочасні реалії, цей мирний об’єкт будувався як оборонний — на скелі, з  усіх боків оточеній  водою. Папірня мала фортечні стіни завтовшки 1,5 метри з бійницями та трьома виносами для збільшення кутів обстрілу. Всередині фортеці розташоване джерело, яке могло забезпечувати оборонців питною водою. В Україні це – єдина подібна оборонна споруда.

  Пам’ятка була занедбаною від часів Богдана Хмельницького і аж до кінця ХІХ століття. Тоді почалася відбудова споруди, а 1902 року тут відкрився млин, який працював аж до 1989 року.

  У 2007 році об’єкт придбала відома громадська діячка — споруду юудл відбудовано, відтворено інтер’єри XVII – XIX ст. Тепер тут створено приватний туристичний об’єкт “Замок Радомисль”, який включає: ландшафтний парк, виставкові зали, концертну залу, трапезну, де подають старовинні страви та трав’яні чаї.

  Відтворено і паперову майстерню, в якій за старовинними технологіями виготовляють папір на замовлення і в якості сувенірів для відвідувачів.

n 0604186

  Парк Островського у Коростені

  Це центральний парк міста, розташований на гранітній скелі на березі ріки Уж, де колись стояла фортеця стародавнього Іскоростеня. За деякими відомостями, княгиня Ольга провела тут останні роки життя, тому у парку стоїть пам’ятник княгині. Поруч –  купальні княгині площею близько 100 кв. м, які нині мають статус пам’ятки природи та історії.

  Є в парку й інші пам’ятники: знаменитому князеві древлян Малу, його дочці Малуші і її сину, майбутньому князеві Володимиру, а також київському воєводі, героєві численних переказів, але реальній історичній особистості — Добрині Микитовичу, який за народними переказами є уродженцем міста.

n 0604186

   Кам’яне (Камінне) село

  Це геологічний заказник місцевого значення, розташований на схід від села Рудня-Замисловицька Житомирської області. Являє собою скупчення великих валунів площею 15 га. Походження їх досі залишається невідомим: або це залишки давнього льодовика, або ж на цьому місці були гори.

  Найчастіше туристи відвідують камінь зі “слідом Бога”, до якого спеціально приставлена драбина. За повір’ям, “слід” цей дає паломникам здоров’я і здійснення бажань.

  Інфраструктури тут нема, тому в дорогу потрібно брати воду та їжу і подумати про місце для ночівлі.

  Доїхати до Кам’яного села можна Варшавською трасою від Олевська (27 км.) чи від Києва (260 км.) Потім пішки близько 2 км. до с. Рудня-Замисловицька.

n 0604186

  Монастир-фортеця кармелітів у Бердичеві

  Монастир-фортеця – найвідоміша пам’ятка Бердичева. Поєднання барокової архітектури, оборонних мурів та мальовниче розташування роблять цей комплекс привабливим для туристів. Крім того, це місце паломництва – тут знаходиться ікона Бердичівської Божої Матері, через що монастирю надано статус санктуарію – сховища святині.

 Заснував монастир київський воєвода від польської влади Януш Тишкевич. В 1630 році воєвода віддав свій замок католицькому ордену босих кармелітів для розташування кляштору. А в 1634 році бердичівські кармеліти закладають підземний Маріїнський костел, будують господарські будівлі, зміцнюють мури фортеці.

  В XVIII ст. комплекс був реконструйований за проектом зодчого де Вітта, який звів верхній храм Св. Трійці над нижнім костьолом.

  З початку 1830-х років монастир зазнавав утисків та переслідувань з боку царської влади, аж до повної конфіскації комплексу. За радянської влади його перетворено на музей атеїзму.

  В 1991 р. будівлі костьолу були передані в оренду католицькій громаді, яка продовжила відбудову власним коштом. Сьогодні в одній з будівель обителі кармелітів розташовано експозицію краєзнавчого музею Бердичева і декілька цікавих тематичних виставок.

n 0604186

   Звягельська фортеця

  Розташована у центрі міста Новоград-Волинський (історична назва – Звягель). Залишки замку, збудованого 1595 року князем Костянтином Острозьким і зруйнованого армією Максима Кривоноса під час Визвольної війни Богдана Хмельницького 1648 року. З тих пір не відновлювалася. Нині залишилося декілька фрагментів стін та фундамент. Ці залишки містяни називають просто “стіною”.

  За часів незалежної України на старому фундаменті надбудовано стіну і вежу, встановлено дзвін. Втім, історики заперечують автентичність цієї надбудови.

n 0604186

Каньйон у Денишах

Село Дениші розташоване неподалік Житомира — за 20 км в напрямку на Чуднів. Місцевість відома скелями заввишки до 25 метрів, що простяглися на кількасот метрів уздовж течії Тетерева. Тут с кілька маршрутів сходження різного ступеня складності. Скелелази можуть розміщуватись в наметах. А для любителів більш спокійного відпочинку є санаторій з видом на водосховище, що розташовується поблизу.

n 0604186

За матеріалами: kustoagro.com

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework