Житомирщина унікальна: геологічний заказник, одне з неймовірних чудес України, створене самою природою. ФОТО

   Недалеко від села Рудня-Замисловицька, що в  Олевському районі на Житомирщині, знаходиться геологічний заказник «Кам'яне село» — одне з неймовірних чудес України, створених для неї самою природою.

 

   «Місце незвичайне завдяки величезним кам'яним брилам, що розташувалися на території 15 гектарів, до того ж в певному порядку, що нагадує село. Унікальне нагромадження гранітних брил, химерно розкиданих серед лісу. Покриті мохом камені-валуни різних розмірів і форм нагадують сільські хати, розташовані на одній «вулиці». Звідси й назва «Кам'яне село», - повідомляє «Третя варта».«Третя варта».

   Існує кілька версій походження такого неординарного рельєфу. Одна з них — офіційна — свідчить, що гігантські валуни приніс сюди льодовик, а їх форму протягом мільйонів років змінювали і відточували сили природи. Згідно з іншою версією, також офіційно визнаною, кам'яні утворення — це залишки підніжжя старовинних гір, що утворилися після руху льодовика.KamineSelo 1

    Про появу «Кам'яного села» ходять і інші, більш таємничі,  легенди. «У давні часи в лісі стояло село. Місце було багате — грибів, звірини всього було багато. Але люди жили в ньому жорстокі і жадібні. У ті часи спостерігав  Бог, як живуть вигнані з раю люди, заходячи в різні місця. І ось одного разу, в образі жебрака, прийшов він і в це село. Підійшов до однієї хати і попросив дати йому трохи хліба й води. Не дали йому. Підійшов до іншої хати — прогнали, та ще й погрожували побити. Підійшов до третьої хати — там відкрили вікно і викинули шматок черствого хліба. Підняв Бог шматок хліба, подивився на нього, спробував укусити, а він кам'яний. Розсердився тоді Бог і перетворив все село у камені. Так і стоїть  воно і досі. Камені лишайниками і мохом поросли. І все це для науки нащадкам!».

    Інша легенда розповідає про битву у цьому місці Ісуса із темною силою. Після довготривалого бою нечистий був повалений у пекло. А Ісус, підносячись на небо, зробив кроки по камінню, тепер на одному із них залишилися відбитки його ніг. Ще одна оповідає про «Чортів млин».

   Деякі із камені в за формою дійсно нагадують величезні жорна. Місцеві жителі розповідають, що чорти у цьому місці по ночах будували млин. Але однієї ночі нечисті так захопилися, що їх застав спів півня. Чорти, тікаючи, покидали  роботу, а жорна громадяться тут і донині.

  Легенди легендами, але місце реально існує і притягує туристів з усієї України. Величезні гранітні брили, що стоять в незайманому лісі в абсолютній тиші, діють магічно. Їх велич пригнічує і змушує задуматися про велич сил природи. Цьому камінню багато мільйонів років і вони пережили сотні геологічних та історичних епох і все ще зберігають у собі. Багато в світі відбулося змін, а вони все ті ж. Відчуття, ніби зіштовхуєшся з вічністю і пробуджується зв'язок з таємницею нашого буття з усім сущим...

KamineSelo 2

    Мабуть, тому це місце називають місцем сили і по праву відносять до чудес України.

   Головною відзнакою «Кам'яного села» є група каменів з виїмками у вигляді слідів — відбитками ступень Бога (так звані «Божі Камені» або «слідовики»). Наверх найбільшого каменя ведуть дерев'яні сходи. На вершині одного з каменів знаходиться найбільший відбиток людської ноги, а в ньому лежать монети. Вважається, що якщо відвідати цей камінь з чистими намірами і ступити босою ногою в залишений Богом слід, можна вилікуватися від хвороб і позбутися від невдач, а монетка, як підношення. Вода, якою наповнені сліди, залишається теплою у будь-який час року. Добре просто постояти на камені, відпустити думки і насолодитися миттю вічності! Не так багато місць, де ось так просто можна з нею зустрітися.

   Ті, хто побував в «Кам'яному селі», стверджують, що це місце має приголомшливо сильну енергетику, що має магічний вплив. Тому сюди часто приїжджають не тільки за тим, щоб помилуватися природним скарбом, але і щоб набратися сил і енергії.

    Порівняно з Кам'яним селом, Стоунхендж виглядає просто дитячою пісочницею, зате скільки пафосу! Місце дуже розслабляє і сприяє відпочинку!

Джерело: «Третя варта»

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework