Храм на Житомирщині, який у воєнні роки перетворили на клуб, а будинок, в якому проживав священик — на лікарню. ФОТО

   Храми на Житомирщині — особлива тема. Вони дійсно є окрасою Житомирщини, вражають своєю величчю, красою, а ще більше — захоплюють історією, яку бережуть їх стіни.

  Окрім неймовірної архітектури, навколо костелів, церков, різних святинь в Житомирській області є й багато історій, які точно не можуть лишати байдужим. Цього разу ми розкажемо про ще один храм на Житомирщині — костел непорочного зачаття Пресвятої Діви Марії.   Інформацію та фото ми знайшли в мережі Фейсбук, у спільноті «ПАЛЛОТИНИ В УКРАЇНІ».

  Новий Завод, де проживає майже 600 чоловік, розташований серед лісу, на відстані 40 км від Житомира. Власник землі — Кароль Шленкер — в 1905 році виділив місце під будівництво костелу та надав кошти.

   Історія костелу

   Роком пізніше відбулося освячення костелу. А в 1911р. Новий Завод став самостійною парафією. У 1935р. радянською владою костел перетворено на місцевий клуб, а будинок, в якому проживав священик — на лікарню. Лише через декілька років було дозволено відправляти в костелі служби Божі, які відбувалися дуже рідко і з великими труднощами. В цей час сюди приїжджали отці з Житомира або Бердичева.

  У жовтні 1935 року із села Новий Завод до Харківської області, на основі компрометуючих матеріалів НКВС, ешелоном було виселено 26 родин (130 осіб), з них 23 — польські й 3 — українські. Серед виселених 33 особи чоловічої статі, 40 — жіночої та  57  дітей. Натомість на місце вибулих радянською владою переселялися колгоспники-ударники з Київської і Чернігівської областей.

  Наприкінці війни парафіяльний будинок був пошкоджений і лише в 70-х роках місцева влада відремонтувала це приміщення, створивши в ньому дитячий садок.

 У 1990 році, з початком відновлення релігійного життя в країні, до Нового Заводу наїжджають отці-паллотини. У 1998р. владою повернено парафіяльний будинок, в якому постійно починає проживати настоятель парафії. Зусиллями отців-паллотинів відремонтовані всі костельні приміщення.

  Діяльність в парафії різноманітна, але безробіття на селі, алкоголізм, бездоглядність дітей породжує певні проблеми в душпастирській праці. Тому отці-паллотини намагаються особливо допомогти дітям. При костелі організована їдальня та світлиця більш як для 30 обездолених дітей. Тут вони можуть пообідати, прослухати катехезу, погратися. На недільну службу приходить до 100 людей з Нового Заводу та навколишніх сіл. В ці села отці наїжджають раз на тиждень для проведення меси та сповіді прихожан.

Kostel 2

Kostel 2

Kostel 2

Kostel 2

Kostel 2

Kostel 2

Kostel 2

Kostel 2

 Новини Житомира

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework