200 кілометрів на велосипеді: Житомирянин опублікував світлини одного з найвідоміших та найзагадковіших сіл Житомирщини

  Камінне Село (Кам'яне Село) — геологічний заказник місцевого значення. Розташований на схід від села Рудня-Замисловицька Олевського району Житомирської області. Являє собою скупчення великих валунів.

 

  Площа 15 га. Розташований у лісовому масиві на території Замисловицького лісництва. Навколо цього таємничого, загадкового місця існує багато легенд, неймовірних історій. Дивовижні світлини зі своєї подорожі до Камінного села опублікував на своїй сторінці у Фейсбук Дмитро Кушнєров, випусковий редактор та ведучий новин, ведучий програм, звукорежисер, диктор у ТРК "Ефір" радіо "Рекорд ФМ". І мандрівка ця була тривалістю, уявіть собі, шановні читачі, понад 200 кілометрів. І все це ... на велосипеді. Подорож була минулого року, 9 липня 2017-го. Але спогад про неї житомирярин поширив рік потому, тобто вчора, 9 липня.   

  «200 кілометрів з гачком за 2 дні. Місця, в які ще неодмінно повернемось. Чудові вихідні», — зауважує автор допису. 

 

  Довідка з «ВікіпедіЯ»

  Гіпотези виникнення

  Найчастіше оперують двома гіпотезами виникнення урочища. Згідно з однією, 20 тис. років тому валуни були принесені льодовиком, що малоймовірно, оскільки будь-які власне льодовикові відклади та форми рельєфу відсутні в околицях, а сам заказник знаходиться за межами ймовірного поширення Дніпровського заледеніння.

  За іншою гіпотезою вони являють собою залишки підніжжя древніх повністю зниклих гір, оголені льодовиком від ґрунтових нашарувань, що теж малоймовірно.

  Найімовірніше, дані валуни - звичайні денудаційні останці [1], що є поширеними у межах Українського кристалічного щита загалом та в околицях конкретно (наприклад, урочища Сідлач біля с. Замисловичі та Чортів Млин біля с. Шебедиха) Цю гіпотезу підтверджує те, що дані валуни морфологічно не відрізняються від корінних порід, що належать до устинівського підтипу кишинської серії гранітів.

  Міфологія

  З урочищем пов'язані численні легенди та повір'я місцевих жителів.

  Назва «Камінне Село» виникла з однієї такої легенди, що розповідає про те, як колись у лісі було багате село. Одного разу через нього проходив старий в убогому одязі і попросив хліба у господаря багатого двору. Той махнув на нього рукою: «Іди собі, чоловіче, ніколи мені». Старий, яким виявився сам Господь, що спустився на землю, вийшов з села, озирнувся і село враз скам'яніло. На одному з каменів, де він відпочивав, залишився величезний слід босої ноги.

  Інша легенда розповідає про битву, що відбувалася на цьому місці між Богом (у варіанті — Ісус) і темними силами. Після довгої битви Сатана був переможений, на камінні залишилися глибокі подряпини від його пазурів. Бог же, повертаючись на небо, ступив кілька кроків по каменю і залишив відбитки.

  Багато каменів дійсно обрисами нагадують сільські будинки, тут є свій «майдан» зі «школою», і навіть «церква». Найчастіше туристи відвідують камінь зі «слідами Бога», до нього спеціально приставлена драбина. За повір'ям, «слід» цей дає паломникам здоров'я і здійснення бажань.

kd10071804 1

kd10071804 2
kd10071804 4
kd10071804 5
kd10071804 5
kd10071804 6
kd10071804 7
kd10071804 8
kd10071804 9
kd10071804 10
kd10071804 11

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework