Загадкове, містичне, оповите таємницями та легендами село: аномальне місце на Житомирщині

   Недалеко від села Купище Коростенського району Житомирської області, в навколишньому лісі, знаходиться поляна, якій місцеві жителі дали назву Громовище.

    Поляна ця користується  поганою славою. Якщо вірити стародавній легенді, колись тут жив заможний пан, відомий своєю жорстокістю. Але одного разу блискавка вбила пана й спалила його садибу. З тих самих пір блискавки б'ють у Громовище під час кожної грози, що проходить над селом.

   Крім того, іноді на галявині виникало дивне світіння і в небо піднімався промінь, наче десь під землею вмикався прожектор.

  Гриби, яких в навколишньому лісі безліч, на галявині Громовище взагалі не ростуть. Тут відчувається якийсь дивний вплив — тільки людина ступає на галявину, настрій різко падає, частішає серцебиття, підвищується артеріальний тиск.

    Таким чином, поляна Громовище є яскраво вираженим аномальним місцем.

kd 24081812 3

    У 1996 році молоді хлопці з групи «Пошук», які розшукували безіменні могили воїнів, щоб встановити їх імена, виявили на цій галявині десятка два старовинних мідних монет. Написи на них складалися з декількох букв і були нерозбірливі.

     За літр горілки п'ять мідяків були продані лікареві Миколі Петровичу Большакову, який мав в селі Купище невеликий будиночок, куди він з дружиною приїжджав з Коростеня на вихідні.

     Згодом Большаков з'ясував, що ці монети є величезною рідкістю. Це були римські монети й гроші Боспорської держави, яка колись існувала на території Криму. Як вони потрапили в Полісся, ніхто не знав.

     Після звернення Большакова в Коростенський краєзнавчий музей, в село Купище приїхали археологи із Житомира.

     Вони розкопали на галявині Громовище руїни якоїсь стародавньої споруди, яка складалася із монолітних кам'яних блоків розміром 6х8 метрів кожен.

     Потім там же була знайдена величезна бронзова статуя якогось ідола і кам'яні плити із написами, зробленими невідомою мовою.

     Усі знахідки свідчать про те, що колись на цій території, задовго до Русі, існувала інша високорозвинена цивілізація.

    Дослідники припускають, що Громовище у глибоку давнину було місцем молитов, а виявлені руїни — не що інше, як давнє капище. Можливо, це було місце поклоніння язичницькому богові Перуну, який відповідав грецькому богу Зевсу-громовержцеві. На цю думку наводить той факт, що капище знаходилося в тому місці, яке притягує грозові розряди. До речі, село ж називається Купище.

Джерело: ТРЕТЯ ВАРТА

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework