Унікальна для східної Житомирщини пам'ятка архітектури XIX століття. ФОТО

  В мережі Фейсбук ми натрапили на цікаву інформацію стосовно одного із селищ на Малинщині, а також про садибний будинок Гіжицьких.

   Ось, що зазначив автор Іван Биков в своєму дописі, додаючи світлини:

 «На східній околиці Малина, на високому лівому березі річки Ірша лежить древлянське городище VIII-XI cтоліть, яке дало початок місту. У XVI ст. тут стояв замок Немиричів, а пізніше центр Малина перемітився на захід, а на старому городищі заснували село Городище. Приблизно у 1860-х роках Микола Гіжицький звів тут дерев'яний садибний будинок в стилі класицизму. Родина польських шляхтичів Гіжицьких ( Giżycki) була знаною та шанованою у містечку Малин. Вони сприяли будівництву пожежної частини, народного училища, створенню в Києві історичного музею. Один з нащадків родини Гіжицьких був секретарем уряду Української держави у 1918 році. Поряд з територією маєтку розташований родинний склеп Гіжицьких, збудований 1881 року. Останні Гіжицькі - Лев і Костянтин володіли садибою до 1920 року. У 1920-31 рр. тут розташовувався сільгосптехнікум, до 1941 р. - бухгалтерське училище Після війни на території маєтку відкрили профтехучилище ( зараз ліцей). Колишній садибний будинок Гіжицьких віддали під гуртожиток, де нині проживають декілька малинських родин.

  Будинок Гіжицьких — унікальна для східної Житомирщини пам'ятка громадської архітектури XIX століття. Будинок дерев'яний, симетричний в плані головний вхід підкреслений чотириколонним потриком з фронтоном. Бічні кути акцентовані навісними трикутними фронтонами. Будинок прикрашений класицистичним декором. Пам'ятка терміново потребує досліджень та охоронного статусу».

  А користувач Володимир доповнив допис, вказавши:  

  «Гарні фото. Тільки про Гіжицьких трохи урізано. Лев і Костянтин не останні, а двоє із семи братів-сестер, яким дісталися володіння в нинішніх Малинському та Радомишльскому районах. Основні землеволодіння в Одеській та Херсонській областях. Не польські шляхтичі, а російські поміщики польського походження».

kd2501938 2

kd2501938 2

kd2501938 2

kd2501938 2

kd2501938 2

kd2501938 2

kd2501938 2

kd2501938 2

kd2501938 2

 Фото: Іван Биков, Фейсбук

 Новини Житомира

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework