Замок на Житомирщині потрапив до списку "8 архітектурних перлин України, які перебувають на межі зникнення"

  Ці пaм’ятки пeрeжили кількa епoх, aлe вжe дужe скoрo вoни мoжуть зaлишитися лишe спoгaдoм нa листівкaх.

 

  Унікaльнe істoричнe і культурнe нaдбання Укрaїни у вигляді мoнaстирів, пaлаців і oбoрoннoгo фoрту бeзсліднo йдe в нeбуття чeрeз відсутність фінaнсувaння тa рeстaврaційних рoбіт і eлeмeнтaрнoї увaги з бoку влaди. Рaзoм з ними рoзчиняються в пoвітрі прeкрасні мoжливoсті для рoзвитку внутрішньoгo туризму, - розповідає vsviti.com.ua.

  Яку Укрaїну ми втрачаємo рaзoм з цими нeперeвершeними зрaзкaми aрхітeктури?

  Caдиба Тeрeщенка

822790193

  Цей маєтoк булo пoбудoвaнo в 1851 рoці власникoм сeлища Червoне – грaфoм Адoльфoм Грoхoльським. Пізніше кoмплeкс дoбудувaв і ушляхeтнив влaсник фабрики – Миколa Тeрещeнкo. У тoй час нинішню пам’ятку ввaжaли чи не найкращим приклaдoм нeoгoтичнoї aрхітeктури.

  Після 1917 року комплекс використовувався як притулок, ПТУ і монастир. Сьогодні ж будівля стоїть в руїнах: обидва ґанки завалилися і вже пішов процес руйнування пам’ятки природою. Незважаючи на те, що в уцілілих кімнатах продовжують жити черниці, садиба продовжує руйнуватися, адже реставрацією і зміцненням стін ніхто не займається.

  Де: смт. Червоне, Андрушівський р-н, Житомирська обл.

  Червоноградський замок

  Червоноград – це назва зниклого міста на території сучасної Тернопільської області. Немов привид, на зеленому пагорбі стоїть напівзруйнований замок XVII століття.

  Під час Першої світової війни палац зазнав значних руйнувань і його більше не відбудовували. До наших днів збереглися лише дві пошкоджені вежі, а в квітня 2013 роки половина однієї з веж обрушилася.

  Де: с. Нирків, Заліщицький р-н, Тернопільська обл.

  Cадиба Шарівка

  Барон Леопольд Кеніг побудував Шарівський замок для своєї дружини. У маєтку вельможі було три великі зали і 26 кімнат, а також небувала на ті часи розкіш – підлога з підігрівом. Стіни садиби були розписані сухозлітним золотом кращими майстрами з Європи. Але коли до влади прийшли більшовики, замок віддали під туберкульозний диспансер, а всі дорогі речі розікрали.

  Зараз будівля, в якій періодично проводяться екскурсії, знаходиться в аварійному стані: протікає покрівля і падає шпаклівка. На реконструкцію, за підрахунками фахівців, необхідно кілька мільйонів гривень, які обласний бюджет поки що не може виділити. Садиба так і продовжує руйнується.

  Де: смт. Шарівка, Богодухівський р-н, Харківської обл.

  Тараканівський форт

  У шести сотнях метрах від траси Київ-Чоп, між Рівним і Львовом розташоване унікальне військове спорудження – Тараканівський форт. Його побудували в XIX столітті для захисту залізничної лінії Львів – Київ. Тараканівський форт являв собою не просто фортецю, тут розташовувався ціле містечко на 800 чоловік зі своєю пекарнею, лазаретом, телеграфом і складськими приміщеннями. Коли будівництво закінчилося, виявилося, що форт перестав відповідати сучасним вимогам.

  Зараз форт знаходиться в аварійному стані, і офіційно закритий, але шукачі пригод все одно частенько навідуються сюди.

  Де: неподалік від с. Тараканiв, Дубенський р-н, Рівненська обл.

  Палац Сангушко

  Раніше тут влаштовувалися бали, а тепер палацовий комплекс XVIII століття безлюдно стоїть в центрі Ізяслава, лише віддалено нагадуючи про колишню розкіш.

  Не дивлячись на те, що маєток князів Сангушків занесено до Державного реєстру національного культурного надбання (пам’ятки містобудування і архітектури), будівля безповоротно руйнується, а також систематично піддається нападам вандалів.

  Де: м Ізяслав, Хмельницька обл.

  Костел Святого Марка

Варяж

  Будівля в стилі бароко була побудована в 1688-1693 роках за проектом архітектора Войцеха Ленартовича. Костел носить назву Святого Марка в честь покровителя села Варяж.

  Об’єкт архітектурної спадщини України зараз знаходиться у вкрай занедбаному стані. Він погано захищений від природних опадів і буквально валиться на очах, хоча стіни будівлі костелу досі зберігають унікальні зразки церковного розпису.

  Де: с. Варяж, Сокальський р-н, Львівської обл.

  Замок Гербурта на Сліпій горі

  Добромильський замок або замок Гербуртів знаходиться на Сліпий горі. Перші згадки про фортецю відносяться до 1450-х років. Правда тоді споруда була ще дерев’яною. Велика частина замку зруйнована, а внутрішній двір заріс чагарником.

  Повністю відновити комплекс не представляється можливим через відсутність фінансування, але навіть профілактичні роботи для збереження історичного об’єкта ведуться не часто. Це з часом неминуче призведе до повного знищення пам’ятки.

  Де: м Добромиль, Старосамбірський р-н, Львівська обл.

  Монастир Різдва Богородиці

0 fbb8f f037d2c7 XL

  Монастир Різдва Богородиці був заснований в XVI столітті на місці храму. Взявся за зведення монастиря місцевий багатій Петро Загуровский в подяку за зцілення від численних недуг.

  Найбільш масштабні руйнування спіткали замок в 1940-х роках під час зіткнень воїнів УПА з німецькими нацистами. В наші дні тут неодноразово проводили реконструкції військових баталій на тлі святилища, перетвореного на руїни.

  Де: с. Новий Загорів, Локачинський р-н, Волинська обл.

 Новини Житомира

    

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework