Незабутня мандрівка мальовничою Житомирщиною на час "маленької відпустки". ФОТО

  Вихідні дні — це маленька відпустка, тому не гайте час, не вагайтесь, а вже сьогодні плануйте, як провести свій вільний час.

 

  Історія нашого краю охоплює не тільки Житомирський район, а й сусідні тому маршрут сьогодні нас поведе до Брусилова.

  Маршрут # 10 (автомобільний)

  м. Житомир--смт. Брусилів — м. Житомир

   Брусилів: пам’ять про українського генія Івана Огієнка.

  У 2009 році музею в селі (колишнє місто) Брусилів було присвоєне ім’я Івана Огієнка (1882-1972). Це – єдина в нашій країні експозиція, присвячена цьому непересічному діячеві.

  Особистість Огієнка вражає. Він – справжній уінверсал-гумантарій кінця ХІХ - початку ХХ сторіч: історик, лінгвіст, етнограф, правознавець, редактор та видавець, поет, педагог, політичний та церковний діяч.

  В 15 років Іван вже написав свою першу наукову працю – статтю «Местечко Брусилов. Как живут крестьяне», яку було видано в одному з петербурзьких часописів. У середині 1910-х років він, вже як викладач Київського університету та знаний етнограф, на рівних входить до елітарного кола української інтелігенції, спілкується з М. Грушевським, Д. Дорошенко, М. Василенко, В. Прокоповичем.

  Усі ці люди через декілька років займуть посади в Центральній Раді, урядах гетьмана Скоропадського або УНР. Скоропадський призначив Огієнка ректором новоутвореного Кам'янець-Подільського університету. А в січні 1919 року Огієнко отримує посаду міністра освіти УНР. Пізніше він стає ще й міністром віросповідань, в такий спосіб вперше прилучившись до політичної складової церковного життя.

  Цікавий факт:

  1917 року Огієнко одним з перших викладачів Київського університету перейшов на викладання українською, та розпочав новий курс «Історія української мови», який викликав шалене захоплення усієї патріотичної громадськості.

  З поразкою визвольних змагань Огієнко емігрує, певний час займає посади в емігрантському уряді, а з 1940 року, після смерті дружини, приймає постриг, та висвячується на архієпископа Холмського і Підляського. Вже у сані митрополита їде до Швейцарії, а згодом – до Канади, завершивши своє служіння предстоятелем над усіма тамтешніми православними українцями. На схилі років він опікується перекладом Біблії, яка стала найбільш розповсюдженою зі всіх існуючих перекладів Святого Письма українською.

  Якщо ви вже опинились в музеї, огляньте й краєзнавчу частину експозиції. А потім влаштуйте собі невеличку прогулянку Брусиловом, вишукуючи старовинні пам’ятки.

  В місті зберігся дерев’яний будинок маєтку родини Синельникових, які володіли Брусиловом з 1870 по 1917 роки. Ще однією пам’яткою старовини є дитячий садок, будівлю якого «в першому житті» краєзнавці вважають палацом магнатів Чацьких, побудованим ще у XVIII сторіччі. Огляньте також комплекс споруд земської лікарні та будівлю колишньої єврейської школи.

28031806 1

28031806 228031806 3Читайте також: Надвечірній Житомир чарує: туман, романтика, світло ліхтарів. ФОТО

28031806 4

Читайте також: Під покровом ночі: Чаруюча прогулянка вечірнім засніженим містом. ФОТОРЕПОРТАЖ

28031806 6

Читайте також: Філармонія, водонапірна вежа: дивовижний надвечірній Житомир взимку в світлі ліхтарів. ФОТО

28031806 7

за матеріалами "Житомирщина туристична", Фейсбук

 Новини Житомира

    
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework