Садиба, дамба, млин, дивовижна архітектура: захоплююча мандрівка Житомирською областю. ФОТО

  Теплі весна та літо для багатьох - чи не найкраща пора відпочинку та відкриття нових здібностей та вмінь, розвитку та вдосконалення навичок та досягнень, час для самопізнання!

   Запрошуємо відвідати наймальовничіші села Житомирського району!

  Маршрут 10 (велосипедний).

  м. Житомир-с. Ліщин-с. Сінгури- м. Житомир

  Пам’ятки с. Ліщин Житомирської області

  Якщо вірити путівнику, то Ліщин в письмових джерелах вперше згадується в 1566 році, але пам’ятки Ліщина – значно молодші. Одна з них – Троїцький костел. Правда, з самого моменту своєї споруди (1805 р.) цей храм використовувався не як костел, а виключно як православна церква.

  Друга пам’ятка Ліщина – садиба поміщика Поляновського, побудована на початку 19-го століття. Якби ми повернули направо (куди нам «не треба»), то потрапили б до школи. Раніше вона розміщувалася в цій самій невеликій садибі в стилі класицизму. Але час невблаганно бере своє – садиба поступово занепадає, пара колон лівого портика взагалі вже розвалилася. Архітектурний стиль – класицизм. Нову будівлю школи побудували у дворі садиби.

  Власне, дамба. 

  Цікавий механізм з чавуну для регулювання рівня води в річці Гуйва. Можливо, ще з тих часів.

  Млин. На фризі напис – «1654-1954 – 300 років».

  Що таке «Тулин» – так раніше називалося село Ліщин, а зараз – місцевість на околиці села. Тут колись було потужне поміщицьке господарство. Зі слів місцевих – в якийсь час воно належало магнату Казиміру Добровольському.

  Кілька занедбаних погребів та корівники в сумному стані – от і все, що залишилося від міцного господарства в результаті то одних, до інших «реформ».

  Підіб’ємо підсумки. Пам’ятки с. Ліщин: старовинна садиба і храм XIX століття. Всі пам’ятки цього населеного пункту.

  Далі на нас чекає с. Сінгури.

  с. Сінгури Житомирського району, велике село (1700мешканців) неподалік Житомира. Засноване в 1584 році. Названо в честь власників цих земель Сингурів, чий рід був тюрського походження. Однак, в місцевого люду існують ще версії щодо назви свого села. За однією з них у володаря цих земель був син Гурі, який у 16-річному віці втопився у місцевому ставку, от в його честь батько і назвав село Син Гурі.

  Із старовини в селі збереглася садиба? Бубнових, збудована в 19 ст., в якій за часів радянщини до 1978 р. була школа на даний час це Сінгурівський міжшкільний навчально- виробничий комбінат.

  Уцілів також паровий млин, споруджений тими ж Бубновими у 1913 р. Наразі там підприємливі люди зробили затишний ресторан-музей.

  В с. Сінгури знаходиться районний будинок культури, який в 2019 році відзначає свій 55-річний ювілей, при якому з 1992 року працює ВІА "Джерела", створений Машковським М. В. Також тут працює народний аматорський хор "Любавушка" та ін., а також зразковий хореографічний колектив "Посмішка".

09041922 2

09041922 2

09041922 2

09041922 2

09041922 2

09041922 2

Читайте також: Сквер на Лятошинського: Теплі спогади осінньої пори та нинішня реконструкція. ФОТО

09041922 2

Читайте також: Керівник фольклорного ансамблю із Житомирщини шоу «Х–фактор» підкорює

09041922 2

Читайте також: Казковий та чарівний Діснейленд: Колишній військовий із Житомирщини повіз дітей до дивовижної країни дитинства. ФОТО. ВІДЕО

09041922 2

Читайте також: Надзвичайні світлини Коростеня в сутінках з висоти пташиного польоту

09041922 2

Новини Житомира

    

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework