На Житомирщині знаходиться один з найпотужніших опорних вузлів «Лінії Сталіна». ВІДЕО

  Біля села Гульськ знаходиться один з найпотужніших опорних вузлів «Лінії Сталіна» - «Гульська міна», одна з найвідоміших фортифікаційних споруд часів Другої світової війни.

 

  На каналі проекту ESCAPE в Ютуб опубліковане відео саме про вищезгадану споруду. Зауважимо, що сам туристичний проект ініційований житомирянами.  

  "Гульська міна входить до складу Новоград-Волинського укріп району –комплексу фортифікаційних споруд на східному березі річки Случ. На даний момент збереглися тільки стіни, всередині не залишилося жодного обладнання. Весь укріп район, побудований в 1932-1939 роках, має загальну протяжність  120 кілометрів. Тут налічується 216 довготривалих споруд.

  Більшість бойових споруд і підземних комунікацій укріп району збудовані в 1932-1933 роках. Гульська міна є зразком фортифікаційного мистецтва того періоду.

  Бойова частина міни являла собою дво- трьохамбразурні кулеметні ДОТи для фронтального вогню і напівкапоніри для прикриття флангів. В підземній частині розташовувалися командний пункт, приміщення для відпочинку особового складу, склади боєприпасів, майна і продовольства, лазарет, котельна і дизель-генераторна, фільтр-вентиляційні установки, вбиральні і колодязь.

  ДОТи з'єднувалися з підземною частиною вертикальними шахтами зі скоб-трапами. Подача боєприпасів на бойові пости здійснювалася ручними підйомниками. Внутрішні комунікації були обладнані вогневими точками самооборони.

  Міна ділилася на Північну і Південну і була довжиною 515 метрів, включаючи всі підземні комунікації. Товщина стін ДОТів і напівкапонірів досягала від 1 до 1,5 метра. Укріплення стояло на підвищенні, відкриваючи гарнізону широкий огляд річки. Усі підземні споруди були вирубані в скельному ґрунті на глибині від 10 до 15 метрів та були посилені залізобетонними секціями.

  Озброєння складалось із двох 76,2-мм гармат зразка 1902р. і десяти станкових кулеметів "максим". Капонірні лафети зразка 1932р. забезпечили ведення вогню з максимальною дальністю стрільби 5,5 тис. метрів при куті 12град. вертикального наведення.

  Станкові кулемети, встановлені на спеціальних лафетах, мали кут горизонтального обстрілу від 20град. в напівкапонірах до 60град. в ДОТах для фронтального обстрілу. Прицільна дальність стрільби близько 1 тис. метрів.

  В ДОТах були встановлені стаціонарні системи подачі холодної води, які дозволяли забезпечити ведення тривалого безперервного вогню, що було надзвичайно важливо при відбитті масованої атаки", - зазначається в описі до відео.

 Новини Житомира

    
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework