Дивовижний храм Різдва Пресвятої Богородиці на Житомирщині

  Храм Різдва Пресвятої Богородиці в населеному пункті Чуднів, що на Житомирщині.

 

  Якщо будете проїжджати через районний центр Чуднів, по дорозі з Житомира на Хмельницький, то вашу увагу обов'язково приверне красива біло-блакитна споруда над Тетеревом.

  Це кам’яний Храм Різдва Пресвятої Богородиці, який, до речі, має давню історію. Крутий схил річки Тетерів, де стоїть церква, називають Замковою горою. Історичні джерела свідчать, що вже за часів Богдана Хмельницького тут був храм і діяло православне братство. Перші документальні згадки розповідають про дерев’яний трикупольний храм, який чуднівська громада збудувала у 1772 році. Проте наприкінці 19 століття дерев’яна церква в Чуднові була в аварійному стані.

  Було вирішено спорудити новий храм Різдва Богородиці – для цієї мети навіть виділили частину коштів з державної казни, решту пожертвували парафіяни. Цікаво, що для побудови нової кам’яної церкви використали цеглу із закритого на той час францисканського костелу. Храм Різдва Пресвятої Богородиці в Чуднові збудували й освятили 1896 року.

  За часів войовничого атеїзму, чуднівська церква теж постраждала: було зруйновано дзвіницю храму, активісти скинули дзвони та хрести, а всередині влаштували зерносховище. Пізніше, під час Другої світової війни, храм дозволили відкрити для молитви. У наші дні церква діюча, її періодично оновлюють та реставрують. Отож, резюмуючи все вищесказане, Церква Різдва Богородиці в Чуднові існує вже більше 120 років.

  Як доїхати? Храм Різдва Пресвятої Богородиці в Чуднові знаходиться на березі річки Тетерів. Його добре видно, проїжджаючи місто трасою Житомир – Хмельницький.

Читайте також: Олевчанин переміг у конкурсі «Фото місяця» від Nikon в Україні

Читайте також: Надзвичайна Соколова гора в Житомирі у променях весняного сонця. ФОТО

Читайте також: Чарівний та романтичний Житомир після квітневого дощу. ФОТОРЕПОРТАЖ

Читайте також: Особлива та дивовижна: Житомирська весна, або ранок в році, коли прокидається природа. ФОТО

Джерело: ua.igotoworld.com

 Новини Житомира

  

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework