Дивовижної краси скеля, що стала символом Житомира

 Ми вкотре хочемо показати красу та розповісти про одне з найкрасивіших місць Житомира — живописну скелю.

 

  «Скеля Чацького

  Ця скеля стала символом Житомира, її добре видно здалеку, вона приваблює місцевих жителів та туристів! І ніхто відразу не вірить, що це творіння природи, а не людських рук!

  Про що це ми? Звичайно про скелю «Голова Чацького» поблизу Житомира – кам’яне погруддя на березі річки Тетерів з гарним орлиним профілем. Житомир має унікальну пам’ятку природи, що утворилася через вивітрювання гірських порід граніту. Вона з’явилась набагато тисячоліть раніше, ніж саме місто. Довкола неї – безліч легенд та повір’їв.

  За однією з них був колись такий собі козак Чацький, якого переслідували поляки, а він стрибнув зі скелі, щоб уникнути полону. Ще одна легенда розповідає, що у бідняка Чацького була донька, на яку поклав око багатий вельможа. Батько, рятуючи доньку, зійшовся у двобої з кривдником, проте був скинутий зі скелі. А та за ніч набула рис його обличчя.

  За іншою версією ця назва виникла у ХІХ ст., пізніше козацьких часів. Іменем Чацького названий був провулок у Житомирі. Скоріш за все обидва вони були присвячені Тадеушу Чацькому (1765 – 1813) – польському історику, просвітнику, відкривачу шкіл на Волині. Він же відкрив Кременецький ліцей та Волинську гімназію в Житомирі (тепер Житомирський державний університет ім. Івана Франка)», — йдеться в описі до фото.

19011920 1

Житомирщина туристична

Новини Житомира

   

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework