Надзвичайний гідрологічний заказник "Дідове Озеро" на Житомирщині

  Гідрологічний заказник "Дідове Озеро" розташований у верхів’ї річки Болотниці, поруч села Кованка на Житомирщині.

  Природоохоронний об’єкт створений з метою охорони цінних природних комплексів Полісся. Ландшафти заказника переважно являють собою лісові та відкриті болота.

  Цінність та ландшафтна привабливість гідрологічного заказника в тому, що вода в озері іржаво-коричнева за рахунок вимивання гумусових речовин з торфів. Досить значні площі займають рідкісні та занесені до Зеленої книги України асоціації латаття сніжно-білого та глечиків жовтих. Спостерігаються також плаваючі у воді торфові острівці, зайняті специфічною рослинністю. Плав на озерах Українського Полісся - явище унікальне, адже це - початок утворення болота. Зокрема, на плаву Дідового озера ростуть кущики багна болотного, вересу, кущі верби попелястої та вушкатої, а також дерева вільхи клейкої, берези пухнастої, сосни звичайної.27061919 2

  Значну цінність має тваринний світ заповідного об’єкту. Поблизу озера є токовища глушців та тетеруків, на плаву гніздиться пара лебедя-шипуна. Зустрічаються чорний лелека, гуска сіра, кряква звичайна, попелюх. Озеро є місцем відпочинку та харчування птахів під час сезонних міграцій. В озері водяться карась сріблястий, карась золотистий, щука, окунь, плітка, густера, йорж, лин, в’юн та інші риби. Заказник "Дідове озеро" нині є одним з найцінніших заповідних об’єктів Житомирської області, відіграє важливу водорегулюючу та водоохоронну роль у регіоні, є важливою ланкою екологічної мережі.

  Адреса: Житомирська область, Овруцький район, на захід від села Кованки

  Координати: 51°23′20″ пн. ш. 28°01′36″ сх. д.27061919 3

27061919 4Джерело: tic.zt.ua

Новини Житомира

   

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework