Не зовсім туристичне місце: Маєток з неймовірною історією, який нині лікує душі. ФОТО

  Маєток розташований не в самому селі а дещо на відстані, в ліску (колишній парк) на правому, високому березі річки Случ. Після мосту їдемо ліворуч, на гору, і ще раз ліворуч, повз ферму до парку, в глибині якого розміщено колишню резиденцію.

  З історії відомо,що Коростки до 1753 року входили до складу так званої Острозької ординації, в яку у XVI-XVIII століттях входили сотні сіл та містечок відомих волинських магнатів князів Острозьких, Заславських та Сангушків, - розповідає m-a-d-m-a-x.livejournal.com.

  По смерті останнього острозького ордината Януша Сангушка, всі ці землі за Кольбушівською угодою були розділені та продані у різні руки. Так, Коростки з сусідніми селами Стара та Нова Чартория дісталися князю Юзефу Любомирському, підстолію Великого Князівства Литовського. Від нього,через ще декількох власників, Коростки отримали Прушинськи гербу Равіч. 

  А вже в наступні роки, як посаг Антоніни Прушинської, яка близько 1810 року вийшла заміж за Міхала Орловського, головного судді Подільської губернії, маєток перейшов до родини чоловіка.

  Найбільшого розквіту маєток досяг при наступному власникові, сину Міхала, теж Міхала Орловського (1819-1883), його повне ім'я Міхал Людвік Титус. Саме він був страсним бібліоманом та колекціонером польського живопису. Можна ствердити, що саме для своїх колекцій Міхал Орловський — молодший, навпроти старої садиби у старопольському стилі, побудованої, як пише Р. Афтаназі, ще у 1770-1780 р.р. ротмістром кавалерії Юзефом Прушинським, приблизно в середині 19 століття будує новий, більш просторніший палац. 

коростки

  А стара садиба перетворюється у флігель зі службовими та господарчими приміщеннями. Довкола маєтку був розбитий парк, який зараз перетворився у справжній ліс. До садиби вела чудова, у витонченому стилі в'їздна брама, яка, на жаль, не збереглася.

  Помер Міхал Орловський у 1883 році в Ніцці (Франція). По його заповіту Коростки відійшли до його далекого родича Яна Орловського, який постійно мешкав у Відні. Через це виник довгий конфліктний процес за право успадкування маєтком між іншими спадкоємцями.

  Близько 1890 року маєток, який на той час складався з 690 десятин землі, отримала Валентина Могильницька — донька Адольфа Прушинського, але досить скоро вона змушена була продати його графу Ферзену. Той, у свою чергу, через картярськи борги, віддає Коростки секретарю міністра Евфімію Стефанову, який і став останнім власником маєтку до 1917 року.

коростки

  У міжвоєнний період в палаці розміщувався дитячий будинок, пізніше лікарня. Зовнішньо маєток зберігся майже без змін - зникла лише в’їзна брама. Але ані севрської порцеляни, ані картин Юліуша Коссака і Антонія Казакевича всередині давно вже нема. Частково збереглись лише фрагменти паркету і старі дерев'яні сходи. Колишні Шоколадну і Блакитну зали перебудували на декілька невеликих кімнат - з 70-х років минулого століття тут міститься Любарський психоневрологічний інтернат. 

коростки

  Звісно, це зовсім не туристичне місце да і адміністрація не дуже полюбляє мандривників. Нам дуже пощастило що були вихідні дні і головних начальників не було, а охорона на в’їзді нам дозволила з маленьким фотоаппаратом (про великий одразу сказали що не можна) пройти на терріторію та познімати. Будемо сподіватися, що лікарню звідси кудись переведуть й ми ще полюбуємося палацом бібліомана (в нього було кілька тисяч томів) Міхала Орловського. Зараз же тут як у "Шреку" - не розсідайтесь зручніше, тут вам не зовсім раді...

коростки

коростки

коростки

коростки

коростки

коростки

коростки

коростки

коростки

коростки

коростки

коростки

коростки

коростки

коростки

коростки

коростки

коростки

коростки

коростки

коростки

коростки

коростки

коростки

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework